• Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ενωμένη και πιο ώριμη η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση»

  Την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας με πολιτικές που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου με αντικείμενο τις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ισότιμη συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, που διοργάνωσε με επιτυχία η ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα.


  Αναφερόμενος στις παθογένειες που κάνουν το έργο της Αυτοδιοίκησης δυσλειτουργικό, ο κ. Πατούλης, τόνισε πως είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους. Είναι κρίσιμο, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους για τον τόπο τους ανέφερε χαρακτηριστικά.
  Παράλληλα εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως είναι να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.
  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του απεύθυνε έκκληση ενότητας σε όλη την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, επισημαίνοντας πως «με ωριμότητα και σύμπνοια θα διεκδικήσουμε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών».
  Κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης Ιωαννίνων Γ. Καψάλης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επιστημονική κοινότητα και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις του Ταμείου για τη στήριξη των επενδυτικών προγραμμάτων των Δήμων αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την επιτάχυνση των έργων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  Παράλληλα Δήμαρχοι Ορεινών Δήμων, επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΕΔΕ και επιστήμονες τοποθετήθηκαν σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών Δήμων. Κατά τη χθεσινή μέρα, υπήρξαν τοποθετήσεις σχετικά με τις θεσμικές και οργανωτικές προτεραιότητες για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων αλλά και την αποκεντρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών, ως παράγοντα ανάσχεσης της εσωτερικής μετανάστευσης.

  Related Posts