• ΕΔΣΝΑ: Πρόστιμα σε Δήμους που … θάβουν τα κλαδέματα!

  Σε δραστικά μέτρα μείωσης του όγκου των προς ταφή απορριμμάτων στη Φυλή, προχωρά ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), «μετά την αδιαφορία των δήμων να προσαρμοστούν στην πολιτική της μείωσης με τη χωριστή συλλογή των πράσινων και κλαδεμάτων», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

  Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί οδηγία στην υπηρεσία που έχει τον έλεγχο της πύλης του ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου τα οχήματα των δήμων που μεταφέρουν σκουπίδια µε ανάμεικτο πράσινο, να επιβαρύνονται με τέλος ταφής για αυτά τα φορτία, που ορίζεται σε 100 ευρώ/τόνο.

  Οι υπηρεσίες των δήμων έχουν περίοδο προσαρμογής στο νέο πλαίσιο λειτουργίας ως την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως διαμηνύει στην ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ.

  Η απόφαση λήφθηκε μετά τη διαπίστωση –στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ-, του οξυμένου προβλήματος της υπερφόρτωσης των κλαδεμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

  «Παρά τις επανειλημμένες προτροπές του ΕΔΣΝΑ (από την 1η Οκτωβρίου του 2016) προς τους δήμους να οδηγούν τα καθαρά κλαδοδέματα ατελώς στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό εδάφους (λίπασμα), πολλοί δήμοι αδιαφόρησαν για τη χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Γεγονός το οποίο, σημειώνει ο ΕΔΣΝΑ, αφενός υπονομεύει τη πολιτική μείωσης των απορριμμάτων και αφετέρου επιβαρύνει τους δημότες µε πρόσθετες δαπάνες που αντιστοιχούν στα τέλη ταφής για τα πράσινα απορρίμματα.

  Κατά τη σχετική εισήγηση του θέματος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Αριστείδης Βρούστης επισήμανε ότι πλέον ο ΧΥΤΑ είναι σε οριακό σημείο και ότι η άμεση επίλυση του θέματος των κλαδεμάτων περνάει μέσα από την ξεχωριστή επί τόπου διαλογή (κλαδιών, οικιακών και οικοδομικών αποβλήτων) και τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων των δήμων.

   

  Related Posts