• Ο Σόιμπλε προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής

  Ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου. Η εκλογή του αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, στις 24 Οκτωβρίου.

  Τον νυν υπουργό Οικονομικών θα προτείνουν και επίσημα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ και ο αρχηγός των βουλευτών της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ στις 17 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ένωσης. Την υποψηφιότητα Σόιμπλε ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν και οι κεντρώοι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Κρίστιαν Λίντνερ.

  Παραδοσιακά ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής εκλέγεται όταν αυτή συσταθεί σε σώμα, 30 ημέρες μετά τις εκλογές. Κατά συνέπεια, η εκλογή Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, ακριβώς έναν μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές. Στη Γερμανία συνηθίζεται ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ να προέρχεται από την ισχυρότερη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος, τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοψηφίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

  Εσωκομματικές πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει το αξίωμα

  Στο προοίμιο των εξελίξεων, συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν, όπως μεταδίδεται, πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας Βουλής, διότι επιθυμούσαν έναν ισχυρό και έμπειρο πολιτικό, ο οποίος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάλιστα ότι η καγκελάριος ήθελε να πείσει προσωπικά τον Β. Σόιμπλε να αναλάβει το σημαντικό αυτό αξίωμα.

  Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών είχε ωστόσο διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προίσταται από το 2009, αφού πρόκειται για το πλέον καθοριστικό υπουργείο, τόσο όσον αφορά την πολιτική εντός Γερμανίας, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική. Φαίνεται ωστόσο ότι εν τέλει ο Β. Σόιμπλε πείστηκε από το κόμμα του να αναλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα του γερμανικού κράτους.

  Related Posts