• ΗΠΑ: Διέταξαν την απέλαση 15 διπλωματών από την πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον

  Η κυβέρνηση Trump διέταξε την Τρίτη την απέλαση 15 διπλωματών από την πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον μετά την απόφαση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να αποσύρουν περισσότερους από τους μισούς δικούς τους διπλωμάτες από την Αβάνα.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δήλωσε ότι η τελευταία απόφαση λήφθηκε λόγω της “αποτυχίας της Κούβας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα” για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στην Κούβα, το οποίο έχει πέσει θύμα μυστηριωδών “επιθέσεων” που έχουν βλάψει την υγεία τους.

  Όπως μεταδίδει το Reuters, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη διοίκηση του Προέδρου Donald Trump σηματοδοτούν ένα περαιτέρω χτύπημα στην πολιτική προσέγγιση του προκάτοχού του Barack Obama μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, πρώην εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου.

  Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αριθμός των απελάσεων βασίστηκε στο ότι οι αμερικανικές και κουβανικές πρεσβείες θα πρέπει να έχουν “ισάριθμα επίπεδα προσωπικού”, ενώ οι έρευνες για τις ανεξήγητες “επιθέσεις” θα συνεχιστούν .

  Η απόφαση των ΗΠΑ να εκδιώξουν μεγάλο μέρος του κουβανικού προσωπικού στην πρεσβεία ανακοινώθηκε στον πρεσβευτή της Κούβας Jose Ramon Cabanas σήμερα και οι διπλωμάτες έλαβαν επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

  Η κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν δραματικά τη διπλωματική παρουσία τους στην Κούβα, καθώς προειδοποίησαν τους κατοίκους των ΗΠΑ να μην επισκέπτονται την Κούβα λόγω επιθέσεων που προκάλεσαν απώλεια ακοής, ζάλη και κόπωση στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.

  “Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση της Κούβας να εξασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματών μας στην Κούβα, η πρεσβεία μας θα περιορίσει το προσωπικό σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των διπλωματών που κινδυνεύουν να εκτεθούν σε κίνδυνο”, δήλωσε ο Tillerson.

  Related Posts