• Ιταλία: «Σε ταραγμένα νερά» η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι

    «Σε ταραγμένα νερά» ταξιδεύει, τις τελευταίες ώρες, το κυβερνητικό σκάφος του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι. Το αριστερό κίνημα «Άρθρο Ένα, Δημοκράτες και Προοδευτικοί», αποφάσισε να αποσύρει την σταθερή στήριξή του προς την κυβερνητική συμμαχία που έως τώρα παρείχε στο κοινοβούλιο. Η δύναμη αυτή (η οποία απαρτίζεται από βουλευτές και γερουσιαστές που εγκατέλειψαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι) είχε ζητήσει μείωση της χρηματικής συμμετοχής των πολιτών στις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας και σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων.

    Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όμως, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα συγκεκριμένα μέτρα. Κατά συνέπεια, οι «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» αποφάσισαν να διαχωρίσουν την θέση τους, καθιστώντας σαφές ότι στο εξής θα στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, μόνον αν συνάδουν με το πρόγραμμα και τις αρχές τους.

    «Πάντως είμαστε υπεύθυνοι, δεν θα επιτρέψουμε στην Τρόικα να έρθει στην Ιταλία», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από τα κορυφαία στελέχη του κινήματος, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική του δύναμη θα υπερψηφίσει το μέτρο που αφορά την πορεία της σχέσης δημοσίου ελλείμματος- ΑΕΠ. Αλλά χθες βράδυ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Φιλίπο Μπούμμπικο (ο οποίος ανήκει στο κίνημα του Μπερσάνι) παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, «για λόγους πολιτικής συνοχής».

    Related Posts