• Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για «καθυστέρηση των στρατηγικών επενδύσεων»

  Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην οποία κάνει λόγο για καθυστέρηση των στρατηγικών επενδύσεων, κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

  Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

  Η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητά της. Παρά τις πρωτοφανείς παλινωδίες που σημειώθηκαν σε μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να αναπτύσσει το αφήγημα της δήθεν στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

  Στην πράξη, όμως, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων είναι πρωτοφανείς, παρόλο που υπάρχει ο Ν. 3894/2010 και οι επόμενοι ως εργαλεία, οι οποίοι διευκολύνουν τις άμεσες ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια που αποδίδουν και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ , δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν νέο πλούτο στη χώρα.
  Αρμόδια για την έγκριση των στρατηγικών επενδύσεων είναι η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, και για την αδειοδότησή τους η γενική γραμματεία στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων και η γενική διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου σας.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  Πόσες στρατηγικές επενδύσεις έχουν υποβληθεί προς έγκριση από το 2015 έως 2017 και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση τους;

  Πόσες φορές έχει συνεδριάσει από το 2015 η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων; Παρακαλείστε όπως καταθέσετε στη Βουλή τα Πρακτικά των συνεδριάσεων, ή τα αντίστοιχα ΦΕΚ με τα οποία εντάσσονται επενδύσεις στο Ν. 3894 όπως έχει διαμορφωθεί και ισχύει.

  Σε πόσες στρατηγικές επενδύσεις ολοκληρώθηκε ή ξεκίνησε η αδειοδοτική διαδικασία από το 2015;

  Πόσες επενδύσεις βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τον αρμόδιο φορέα ή και σε αναμονή προς εισαγωγή στη Διϋπουργική Επιτροπή και ποιος ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγησή τους;

  Πόσες επενδύσεις από τις ενταγμένες βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης από τη γενική γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων;

  Ποια μέτρα αναπτυξιακά ή αλλά έχετε λάβει ώστε να προσελκύσετε νέες στρατηγικές επενδύσεις;

  Related Posts