• Γ. Καμίνης: Με την απλή αναλογική θα «παραλύσουν» οι δήμοι

  Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνηση απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο για παράλυση των δημοτικών αρχών στην περίπτωση της εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι υποστήριξε ότι «συμφωνεί επί της αρχής».

  Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε:

  «Η κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή αλλά κάθε κυβέρνηση, θα έπρεπε να βλέπει την αυτοδιοίκηση ως έναν σύμμαχο.

  Οι δήμοι, πολύ περισσότερο κατά την τελευταία επταετία της βαθιάς κρίσης, με περίπου 40% λιγότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστρατεύθηκαν να κάνουν όλα εκείνα που το κράτος άφησε πίσω του, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά: οι δήμοι ήταν εκείνοι που φρόντισαν για την κοινωνική συνοχή, μετέτρεψαν τις αποσπασματικές φιλανθρωπικές δράσεις σε οργανωμένη και συστηματική κοινωνική αλληλεγγύη, άπλωσαν δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τα δημοτικά ιατρεία και εμείς στην Αθήνα ακόμη και με το κοινωνικό φροντιστήριο.

  Όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση, οι δήμοι πάλι έπρεπε να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Σε πρώτη φάση οι νησιωτικοί δήμοι και οι Αθήνα, έπρεπε να απορροφήσουν χωρίς κανέναν επιπλέον κρατικό πόρο τις προσφυγικές ροές, σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και φροντίζοντας για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Πως επιβράβευσε η κυβέρνηση τους δήμους; Αντί να επιβραβεύσει, μετακύλησε βάρη.

  Με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε ως στόχο τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όμως δεν μένει εκεί: Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση στη χρηματοδότηση των δήμων, κατά 129 εκατομμύρια ευρώ.

  Η κυβέρνηση δεν θέλει μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, θέλει φοβάμαι, τον απόλυτο έλεγχό της. Και πολιτικά όμως, οι ισχυροί δήμοι δεν αρέσουν στην κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να ενισχύσει την τοπική κυβερνησιμότητα, προβάλλει την ανάγκη αναλογικότερου εκλογικού συστήματος που επί της αρχής όλους μας βρίσκει σύμφωνους, ουσιαστικά όμως παραλύει τη λειτουργία των δημοτικών αρχών. Δημοκρατία δεν είναι μόνο η αντιπροσώπευση, δημοκρατία είναι η κυβερνησιμότητα».

   

   

  Related Posts