• Για «ανταρσία» διώκεται ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας

  Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας έφθασε το πρωί σε εθνικό δικαστήριο στη Μαδρίτη το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου διώκεται για «ανταρσία», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

  Ο Χοσέπ Λουίς Τραπέρο εκλήθη, όπως και οι αναπληρωτές του, καθώς και οι επικεφαλής δύο ενώσεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, για κατάθεση σε σχέση με τις ταραχές που συνοδεύθηκαν από συλλήψεις και προσαγωγές στην Καταλονία.

  Ο Τραπέρο, το όνομα του οποίου είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο, καθώς διηύθυνε την έρευνα για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν 16 θανάτους στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, στις 17 και 18 Αυγούστου, δεν έκανε δηλώσεις.

  Συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, έτερης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium.

  Κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη.

  Με παρότρυνση των ANC και Omnium, διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της πολιτοφυλακής στο κτήριό τους και είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

  Οι κατηγορούμενοι συνοδεύονταν από μικρή ομάδα Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών, αλλά και από Βάσκους δεξιούς εθνικιστές βουλευτές και αριστερούς αυτονομιστές.

  Οι τελευταίοι δεν έλαβαν άδεια να τον συνοδεύσουν στο εσωτερικό του δικαστηρίου. Μάλιστα ένας από αυτούς κούνησε μπροστά στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτήριο ψηφοδέλτιο όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καταλονία.

  Η εισαγγελία μπορεί να ζητήσει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων μετά την κατάθεσή τους στο δικαστήριο, αλλά δεν είχε ακόμη ανακοινώσει τη θέση της για το θέμα το πρωί.

  Related Posts