• Ξεκινά η κατασκευή 366 νέων βρεφονηπιακών σταθμών το 2018

  Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προανήγγειλε ότι έρχεται έναν χρόνο νωρίτερα το ξεκίνημα δημιουργίας νέων βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο περιλαμβάνεται στα αντίμετρα, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


  Συγκεκριμένα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» η κ. Φωτίου τόνισε ότι «Με εντολή του πρωθυπουργού ορισμένα από αυτά τα μέτρα έρχονται πιο νωρίς, στο 2018. Θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα ιδρύσουμε 366 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα είναι και η πιλοτική εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος δημιουργίας 1.800 νέων παιδικών σταθμών το 2019-20».
  «Η δημιουργία των 366 νέων δομών θα στοιχίσει περί τα 20 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τους πολύ ασφυκτικούς προϋπολογισμούς που έχουμε και θα εξασφαλίσουν επιπλέον 10.000 θέσεις για παιδιά» είπε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι το πιλοτικό πρόγραμμα «σημαίνει επιπλέον θέσεις, δε σημαίνει ότι πειράζουμε τις 45.000 νέες θέσεις (σ.σ. 30.000 το 2019 και 15.000 το 2020), που ψηφίσαμε τον Μάιο στα αντίμετρα». Σημείωσε ακόμη ότι εντός των ημερών θα κληθούν οι δήμαρχοι των περιοχών που επιλέχθηκαν, για να ιδρυθούν οι πιλοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως εξήγησε, «τρεις δείκτες μάς ορίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητες, με ποιους δήμους θα ξεκινήσουμε και αυτοί είναι η μεγάλη ζήτηση θέσεων, η φτώχεια και η ανεργία».
  Η κ. Φωτίου ανέφερε πως μετά την πρώτη φάση διανομής των vouchers για την εισαγωγή παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την αναδιανομή που έγινε πρόσφατα, υπολογίζεται ότι περίπου 108.000 παιδιά εισάγονται φέτος δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  «Φέτος καταφέραμε ορισμένα πράγματα για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά τους παιδικούς σταθμούς. Εφαρμόζουμε το νέο σύστημα όπου πια οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε μήνα και όχι κάθε έξι μήνες, ενώ καταφέραμε να αυξήσουμε τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται κατά τα 2/3 από εθνικούς πόρους και μόλις κατά το 1/3 από το ΕΣΠΑ, δηλαδή με 223 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 είναι από το ΕΣΠΑ. Ξεπεράσαμε τα 100.000 παιδιά, δηλαδή, καλύψαμε όλες τις διαθέσιμες θέσεις για δωρεάν είσοδο των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς» ανέφερε η αν. υπουργός, εξηγώντας: «Επειδή τα περισσότερα των χρημάτων του ΕΣΠΑ είχαν δαπανηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να αυξάνουμε τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους».
  «Ήταν επιλογή της κυβέρνησής μας να δώσει τεράστια σημασία σε αυτό το πεδίο, ώστε κάθε φτωχή οικογένεια να μπορεί να στείλει το παιδί της στον βρεφονηπιακό δωρεάν -αυτό δεν υπήρχε με το προηγούμενο καθεστώς- και να καλυφθούν όλες οι δυνατές θέσεις που δίνονται για δωρεάν είσοδο και των παιδιών εργαζόμενων μητέρων» διαβεβαίωσε.

   

  Related Posts