• Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  "Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για...
  Read More
  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  Πρωτοβουλία Δένδια για τη διεύρυνση της ΕΕ. στα δυτικά Βαλκάνια

  O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων...
  Read More
  Πρωτοβουλία Δένδια για τη διεύρυνση της ΕΕ. στα δυτικά Βαλκάνια

  Μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η Θεσσαλονίκη Χριστουγεννιάτικος προορισμός

  Τα θεμέλια για να γίνει Χριστουγεννιάτικος προορισμός έβαλε φέτος η Θεσσαλονίκη, με εκδηλώσεις και στολισμό που αρμόζουν σε μια μεγάλη...
  Read More
  Μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η Θεσσαλονίκη Χριστουγεννιάτικος προορισμός

  Έρχεται νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Δευτέρας

  Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η Διδώ, αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και από...
  Read More
  Έρχεται νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Δευτέρας

  Δύο μετάλλια από τον Ανδρέα Βαζαίο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης!

  Ο Ανδρέας Βαζαίοςκατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης, μόλις μισή ώρα αφότου...
  Read More
  Δύο μετάλλια από τον Ανδρέα Βαζαίο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης!

  Απελαύνεται ο Λίβυος πρέσβης – 72 ώρες διορία για να εγκαταλείψει τη χώρα

  Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση στο θέμα της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας για την ΑΟΖ, με πρώτο "θύμα" την...
  Read More
  Απελαύνεται ο Λίβυος πρέσβης – 72 ώρες διορία για να εγκαταλείψει τη χώρα

  Οι Δημοκρατικοί προχωρούν την παραπομπή του προέδρου Τραμπ

  «Ζητάω σήμερα από τον πρόεδρο (της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ) να ξεκινήσει τη σύνταξη άρθρων...
  Read More
  Οι Δημοκρατικοί προχωρούν την παραπομπή του προέδρου Τραμπ

  Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ξεκινά η Περιφέρεια Ηπείρου

  Στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος προϋπολογισμού 2 εκ ευρώ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας προχωρά από τις 7 Ιανουαρίου η...
  Read More
  Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ξεκινά η Περιφέρεια Ηπείρου

  Μέρισμα ύψους 700 ευρώ σε 250.000 δικαιούχους

  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για...
  Read More
  Μέρισμα ύψους 700 ευρώ σε 250.000 δικαιούχους

  2,3% η άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2019

  Άνοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ στη χώρα το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με...
  Read More
  2,3% η άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2019
   
 • Μελέτη για τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας: Δεν κινδυνεύει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας

  Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης υδρογεωλογικών συνθηκών στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, μετά από διαδοχικές αυτοψίες στην περιοχή, σε περίοδο περίπου ενός έτους.

  Στην παρουσίαση μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι. Νήσων Χρ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, οι αντιπεριφερειάρχες Δ. Στραβοράβδης, Αλ. Μιχαλάς, Γ. Φοντάνας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Μ. Μουζακίτη, οι αντιδήμαρχοι Αρ. Μπαλής και Σπ. Ασπιώτης, ο πρ. Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλ. Δεσύλλας, επικεφαλής της παράταξης “Κίνηση Επτανησίων Πολιτών”, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και Πρόεδροι και μέλη Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων των Δ.Ε. Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκκιμμαίων και ο γραμματέας της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας Τέλης Κοτινάς.

   

  Τα αποτελέσματα της μελέτης

  Τα κύρια αποτελέσματα της τεχνικής έκθεσης συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  1. Με βάση τα αποτελέσματα της αποτύπωσης των απόλυτων υψομέτρων των γεωτρήσεων και της υπολεκάνης Α2, το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα στις γεωτρήσεις βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα αυτού του πυθμένα, γεγονός που αποτελεί πρώτη ένδειξη ότι το νερό στην υπολεκάνη Α2 δεν εισέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα αφού αυτός βρίσκεται τουλάχιστον 4,62μ. κάτω από την υπολεκάνη.
  2. Το έργο και η ευρύτερη χαμηλού υψομέτρου περιοχή βρίσκεται εκτός λεκανών απορροής των δύο ρεμάτων.
  3. Η ανάπτυξη του κατασκευασθέντος έργου, δηλαδή του κυττάρου, της δεξαμενής εξισορρόπησης και του σταθμού επεξεργασίας στραγγιδίων έχει πραγματοποιηθεί επί των αδιαπέρατων γκρι στριφών αργιλικών μαργών και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να επηρεασθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.
  4. Το νερό, το οποίο βρέθηκε και μετρήθηκε στον πυθμένα της υπολεκάνης Α2 φαίνεται ότι δεν είναι νερό, το οποίο προέρχεται από το γεωλογικό υπόβαθρο, καθώς:
  – Ο υδροφόρος ορίζοντας και όχι η υπό πίεση διαμορφωμένη στάθμη αυτού, βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από τον πυθμένα της υπολεκάνης Α1 και Α2.
  -Η χημική ανάλυση του νερού που ήταν συγκεντρωμένο στην υπολεκάνη Α2 και στη δεξαμενή εξισορρόπησης δεν στοιχειοθετεί νερό υπόγειας προέλευσης, μαργαϊκού περιβάλλοντος και περιβάλλοντος βεβαρημένου από λιπάσματα ή νερού θαλάσσιας προέλευσης.
  – Η χημική ανάλυση μπορεί να στοιχειοθετήσει νερό όμβριας προέλευσης το οποίο διέρχεται από ανθρακικά υλικά (αδιαβάθμητο υλικό επίστρωσης του κυττάρου).

   

  Συζήτηση και προβληματισμός

  Την άρτια γεωλογικά και μεθοδολογικά πληρότητα της μελέτης επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις, για επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη έκανε λόγο ο πρ. Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου ζητώντας απάντηση αν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης ή όχι του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήσεις στη συνέχεια και για την επόμενη ημέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

  Για εξαιρετικά στενά περιθώρια έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κέρκυρας, υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν εκείνος που σχεδίασε και υλοποίησε την εγκατάσταση στη Λευκίμμη. Αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και έκανε έκκληση για συνεννόηση όλων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

   

  Θ. Γαλιατσάτος: Έχουμε θέσει τρεις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση

  “Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας” τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι με την παρουσίαση της μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση ακριβώς των περιεχομένων της, καλύπτεται η μια από τις τρεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την ΠΙΝ για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.
  Απομένουν ακόμη:
  1. Η κάλυψη των ελλείψεων που αφορούν στην αποκατάσταση σε τμήματα των εγκαταστάσεων, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, η εγκατάσταση πυρσού καύσης βιοαερίου, η ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση αντλητικών συστημάτων στις γεωτρήσεις παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των υγροτόπων και η αποκατάσταση τμήματος της περίφραξης.
  2. Η λειτουργία του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και η παραγωγή δεμάτων.

  “Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε, δημοκρατικά όμως, χωρίς προπηλακισμούς και αναθέματα, χωρίς αφορισμούς και προαποφασισμένες στάσεις, καλοπροαίρετα και ήρεμα γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά όλους” δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι ο ίδιος ουδέποτε απέκλεισε κάποιον από το διάλογο, το γραφείο του είναι ανοικτό σε όλους για θέματα που αφορούν τα Ιόνια Νησιά, όμως “δεν μπορώ να δεχθώ πρακτικές που πλήττουν ευθέως τη δημοκρατία, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, συντηρούν και προάγουν άλλες νοοτροπίες και εντέλει στέκονται ευθέως αντίθετες στα συμφέροντα του τόπου”.

   

  Θα εξαντλήσουμε το διάλογο, αλλά δεν θα ανεχθούμε αντιδημοκρατικές πρακτικές

  Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι κάποιοι από την ηγετική ομάδα του “Αλεύχιμον” προέβησαν σε τραμπουκισμούς και ύβρεις εναντίον τόσο του ιδίου όσο και του κλιμακίου που είχε προσπαθήσει να επισκεφθεί τη Λευκίμμη και να κάνει διάλογο, σε μια προσπάθεια να στερήσουν από το λαό της Λευκίμμης την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων. “Εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου, με όποιον καλοπροαίρετο πολίτη θέλει να ακούσει την επιστημονική άποψη, τα δική μας θέση, τις αγωνίες και τις προσπάθειές μας. Και φυσικά σε αυτό το διάλογο είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την άλλη άποψη ακόμη και σκληρή κριτική. Όχι ύβρεις και απειλές. Εκεί είμαστε κάθετοι”, δήλωσε.

  “Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έβαλαν εκείνοι, που κυβέρνησαν επί σειρά ετών τούτο τον τόπο”, κατέληξε.

   

   

  Related Posts