• Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της...
  Read More
  Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, γνωστοποίησε με...
  Read More
  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Παναττική στάση εργασίας από τις 9:00 έως τις 15:00 σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και κινητοποίηση στις 10:00 στην Αίγλη Ζαππείου...
  Read More
  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για τα ζητήματα που απασχολούν τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με...
  Read More
  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  "Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για...
  Read More
  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
 • Η διεθνής κοινότητα υπερβάλλει για τον αριθμό των Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ

  Η διεθνής κοινότητα «υπερβάλλει» για τον αριθμό των προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του στρατού της χώρας, οι στρατιώτες του οποίου κατηγορούνται από τον ΟΗΕ για «εθνοκάθαρση» στην Πολιτεία Ραχίν.

  Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ροχίνγκια (σε σύνολο ενός εκατομμυρίου που ζουν στη Μιανμάρ) έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τα τέλη Αυγούστου στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και χιλιάδες άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

  Φεύγουν για να γλιτώσουν μια εκστρατεία διώξεων που έχει ξεκινήσει ο στρατός της Μιανμάρ μετά τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον θέσεων της αστυνομίας στις 25 Αυγούστου.

  «Είναι υπερβολικό να λέει κανείς ότι ο αριθμός των Μπενγκάλι που φεύγουν για το Μπανγκλαντές είναι τόσο μεγάλος», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλενγκ, χρησιμοποιώντας για τους Ροχίνγκια τον υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιείται στη Μιανμάρ.

  Σύμφωνα με τον στρατηγό, υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση είναι τα μέσα ενημέρωσης και «η προπαγάνδα τους».

  Ο Τύπος, και κυρίως ο δυτικός, κατηγορείται από την κυβέρνηση της Μιανμάρ και τον στρατό επειδή θεωρούν ότι τηρεί μια στάση υπέρ των Ροχίνγκια σε μια χώρα όπου το 90% των κατοίκων είναι βουδιστές και το μίσος για τους μουσουλμάνους είναι διαδεδομένο.

  Ωστόσο χθες, σε νέα του έκθεση ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η εκστρατεία του στρατού είναι «καλά οργανωμένη, συντονισμένη και συστηματική» και έχει στόχο «όχι μόνο να τους εκδιώξει (τους Ροχίνγκια) από τη Μιανμάρ, αλλά και να εμποδίσει την επιστροφή τους».

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε επαφή με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μιανμάρ και ότι «ενδέχεται να εξετάσει» την επιβολή κυρώσεων, «αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση».

  Την ώρα που Μπανγκλαντές και Μιανμάρ συνομιλούν για την επιστροφή των προσφύγων, ο επικεφαλής του στρατού μοιάζει να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ροχίνγκια δεν είναι πολίτες της χώρας.

  «Ο τόπος καταγωγής των Μπενγκάλι είναι η Βεγγάλη», έγραψε στο Facebook. Μια άποψη που συμμερίζονται από το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Μιανμάρ.

  Στο μεταξύ στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα ο πάπας Φραγκίσκος ως απεσταλμένος της «ειρήνης», όπως διαβεβαίωσε σήμερα η καθολική εκκλησία.

  Ο πάπας «έρχεται για το καλό της χώρας και θα μιλήσει για την ειρήνη», εξήγησε ο εκπρόσωπος των καθολικών επισκόπων στη Μιανμάρ Μαριάνο Σόε Νενγκ. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο θέμα θα μιλήσει και αν θα αναφερθεί στην κρίση στην Πολιτεία Ραχίν», πρόσθεσε.

  Related Posts