• Συνεχίζει την προώθησή του έναντι των Κούρδων ο ιρακινός στρατός

  Τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων χωρίς να σημειωθεί μάχη, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή ιρακινή αστυνομία.

  «Μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πήραν τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων Μπέι Χασάν και Χαβάνα» βόρεια της πόλης Κιρκούκ στο βορειοανατολικό Ιράκ, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Βαγδάτης για να θεμελιώσει εκ νέου τον έλεγχό της στην περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

  Τη Δευτέρα, Κούρδοι τεχνικοί σταμάτησαν τις επιχειρήσεις άντλησης από τις πετρελαιοπηγές Μπέι Χασάν και Χαβάνα και εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ.

  Το 2014, οι Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά), κατέλαβαν αυτές τις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εκμεταλλευόμενοι την άτακτη υποχώρηση του στρατού μπροστά στην αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που κατέλαβαν τότε σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ.

  Οι εγκαταστάσεις Μπέι Χασάν και Χαβάνα παρήγαγαν περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα και υπάγονταν από το 2014 στο υπουργείο Μεταλλευτικών Πόρων της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με πηγή του τομέα του πετρελαίου στο Κιρκούκ.

  Το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, μπορεί να υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απώλεια των εγκαταστάσεων αυτών που διασφάλιζαν το 40% των πετρελαϊκών εξαγωγών του.

  Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο μιας αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, την οποία επιδείνωσε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.

  Από την Κυριακή ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ.

  Η επίθεση της κεντρικής κυβέρνησης στο Κιρκούκ αποκάλυψε την κρίση που υπέβοσκε ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, που προκάλεσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), που θα προτιμούσε να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

  Related Posts