• Πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ διαψεύδουν τον Τραμπ

  Στενοί συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκριναν δριμύτατα τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του ότι οι προκάτοχοί του, κατά τη θητεία τους στον Λευκό Οίκο, δεν επικοινωνούσαν με τις οικογένειες των στρατιωτών που έπεσαν στο καθήκον.

  Ο κ. Τραμπ δεν έδωσε καμία απόδειξη που να στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό, ο οποίος διαψεύστηκε σχεδόν αμέσως. Η δήλωσή του έγινε σε απρογραμμάτιστη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί δεν έχει ακόμη μιλήσει για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών που έπεσαν σε ενέδρα στον Νίγηρα, στις 4 Οκτωβρίου.

  Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα στείλει επιστολές στις οικογένειες των στρατιωτών και θα τους τηλεφωνήσει «κάποια στιγμή».

  Ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επισήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «έδειξε επανηλειμμένα τον τεράστιο σεβασμό του για εκείνους που έκαναν την υπέρτατη θυσία για τη χώρα μας», καθώς επισκέφθηκε οικογένειες, συναντήθηκε μαζί τους, τους μίλησε στο τηλέφωνο και τους έγραψε επιστολές.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ως πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής του στρατού, φάνηκε ότι επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι προκάτοχοί του χειρίζονταν το θέμα των πεσόντων. «Αν δείτε τον πρόεδρο Ομπάμα και άλλους προέδρους, οι περισσότεροι δεν τηλεφωνούσαν. Πολλοί από αυτούς δεν τηλεφωνούσαν», υποστήριξε. Πιεζόμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ιδίως για τον Ομπάμα, ανακάλεσε. «Δεν ξέρω αν το έκανε (σ.σ. αν τηλεφωνούσε). Όχι. Μου είπαν ότι δεν το έκανε συχνά και πολλοί πρόεδροι δεν το έκαναν. Έγραφαν επιστολές. Εγώ κάνω έναν συνδυασμό και των δύο.

  Ο πρόεδρος Ομπάμα, νομίζω, ίσως το έκανε κάποιες φορές και κάποιες άλλες όχι. Δεν γνωρίζω. Αυτό μου είπαν», είπε και πρόσθεσε: «Άλλοι πρόεδροι δεν τηλεφωνούσαν, δεν έγραφαν επιστολές. Και μερικοί δεν έκαναν τίποτα».

  Οι πρώην συνεργάτες του Μπ. Ομπάμα έσπευσαν να υπερασπιστούν τους χειρισμούς του.

  «Σταματήστε τα αναθεματισμένα ψέματα. Είστε ο πρόεδρος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

  Εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους είπε επίσης ότι τηλεφωνούσε, έγραφε επιστολές και επισκεπτόταν τις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών. Επίσης, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον είπε στο δίκτυο ABC News ότι ο πρώην πρόεδρος πράγματι τηλεφωνούσε στους συγγενείς των στρατιωτών που έπεσαν στο καθήκον.

  Related Posts