• Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της...
  Read More
  Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, γνωστοποίησε με...
  Read More
  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Παναττική στάση εργασίας από τις 9:00 έως τις 15:00 σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και κινητοποίηση στις 10:00 στην Αίγλη Ζαππείου...
  Read More
  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για τα ζητήματα που απασχολούν τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με...
  Read More
  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  "Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για...
  Read More
  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
 • Γ. Πατούλης «Περισσότερο επιτακτική από ποτέ η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της ηπειρωτικής και νησιωτικής xώρας»

  Την ανάγκη τουριστικής αξιοποίηση των 14000 χιλιομέτρων ακτογραμμής και των 10000 νήσων και βραχονησίδων σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.


  Χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε η νομική βιβλιοθήκη με θέμα «Αιγιαλός και παραλία-Χρήσεις γης πόλεων και οικισμών» ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στο σχεδιασμό, κατασκευή και αδειοδότηση έργων ανάδειξης, προστασίας και αξιοποίησης του παράκτιου και θαλάσσιου πλούτου της.

  Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Προϊστάμενος ΠΕΧΩ Πελοποννήσου Σ.Σπανός, ο πολιτικός μηχανικός Φ.Φωτόπουλος και η εισηγήτρια του ΣτΕ Μ. Μπάκοβου.

  Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι εξαιτίας διαφόρων παθογενειών όπως η ερμηνευόμενη ποικιλοτρόπως νομοθεσία μας, η διασπορά αρμοδιοτήτων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού στη διοίκηση, βαλτώνουν μεγάλες επενδύσεις γεγονός που, όπως ανέφερε, αναστέλλουν την αναπτυξη.
  «Στόχος είναι η διάρθρωση και οργάνωση του οικιστικού δι­κτύ­ου της χώρας, στην βάση ενός ολοκληρωμένου και ισόρροπου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που θα στοχεύει πάντα στην πραγμάτωση των αρχών της αει­φορίας και της βι­ώ­σι­μης ανάπτυξης» τόνισε και πρόσθεσε ο σχεδιασμός θα πρέπει να ενσωματώνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα πραγματικά κοινω­νι­κο­οικονομικά δεδομένα της και αφετέρου να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες του οικισμού.

  Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για τις παράκτιες περιοχές, ο χωροταξικός και πολεοδομικος σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψην το ευπαθές οικοσύστημα των ακτών του, η ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων και χρήσεων, οι αλληλεπιδράσεις τους, ο θαλάσσιος προσανατολισμός ορισμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων και ο αντίκτυπός τους στο θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα.
  Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως για την προστασία, την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παράκτιων περιοχών της Χώρας, στις οποίες και εδράζει σήμερα ο μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παθογένεια στη διοικητική διαδικασία θεσμοθέτησης και υλοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

  Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως δεν είναι λογικό οι ΟΤΑ να σχεδιάζουν τις υποδομές τους με βάση πεπαλαιωμένα σχέδια και να τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε τροποποίηση χρήσεων γης επειδή απλά δεν προβλέπεται χώρος για δημιουργία κτιρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχέδιο πόλης τους ή εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού ή χώροι στάθμευσης.

  Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε περισσότερο επιτακτική από ποτέ για το εθνικό συμφέρον την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της ηπειρωτικής και νησιωτικής μας Χώρας και τη δρομολόγηση λύσεων για την ταχύτερη και απρόσκοπτη θεσμοθέτηση και υλοποίηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού τους, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.

   

   

  Related Posts