• Ανοδικά το πετρέλαιο, στήριξη από την πτώση των εξαγωγών

  Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα, λαμβάνοντας στήριξη από τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, και την προβλεπόμενη μεγάλη πτώση των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.

  Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου Brent λήξης Δεκεμβρίου, αυξάνεται κατά 10 σεντς στα 57,47 δολάρια το βαρέλι. Το αργό στις ΗΠΑ ενισχύεται 6 σεντ στα 51,96 δολάρια το βαρέλι.

  Οι εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράκ μειώθηκαν κατά περισσότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, καθώς οι αποστολές από το βορρά και το νότο της χώρας μειώθηκαν.

  Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου μέσω του ελεγχόμενου αγωγού του Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Ceyhan αυξήθηκαν 13% στα 288.000 βαρέλια ημερησίως.

  Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi δήλωσε το Σάββατο ότι οι νότιες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα στον Βορρά.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson προέτρεψε τη ιρακινή κυβέρνηση και την περιοχή του Κουρδιστάν τη Δευτέρα να λύσουν τη διαμάχη τους μέσω διαλόγου.

  Η πτώση των προμηθειών από το Ιράκ έρχεται την στιγμή που ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή τους κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια σύσφιξης της προσφοράς και στήριξης των τιμών.

  Related Posts