• Ρωσία: Η νέα προσέγγιση στις τραπεζικές δασώσεις ευνοεί τις μεγάλες τράπεζες, λέει η Moody’s

    Οι πρόσφατες καταρρεύσεις ρωσικών τραπεζών του ιδιωτικού τομέα, όπως μεταξύ άλλων των Bank Otkritie Financial Corporation PJSC και B&N Bank, έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) θα προσεγγίσει την εξυγίανση του κλάδου, αναφέρει σε ανάλυση της η Moody’s Investors Service.

    Ο οίκος σημειώνει ότι οι τραπεζικές καταρρεύσεις αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του ευρύτερου συστήματος. Ειδικότερα, αποδεικνύουν ότι ακόμα και μεγάλες τράπεζες, όπως η BOFC και η B&N Bank, δεν είναι απρόσβλητες στις δυσκολίες παρά την κανονιστική επιτήρηση.

    Με βάση το νέο καθεστώς, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να παρέχει έκτακτη ρευστότητα και να προχώρα στη διάσωση τραπεζών μέσω ενός ειδικού ταμείου (Banking Sector Consolidation Fund – BSCF). “Μέχρι τώρα μπορούμε να δούμε ότι το νέο καθεστώς τείνει να ευνοεί τις μεγάλες τράπεζες σε σύγκριση με τις μικρότερες”, αναφέρει ο Petr Paklin, Associate Vice President της Moody’s.

    “Στην περίπτωση των διασώσεων των Bank Otkritie και B&N Bank δεν υπήρξε περίοδος αναστολής στις πληρωμές των απαιτήσεων των πιστωτών και δεν έγινε χρήση του bail-in στους υψηλόβαθμους πιστωτές (senior creditors)”, προσθέτει ο Paklin. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εξυγίανση των μικρότερων τραπεζών, στις οποίες οι πιστωτές γνώρισαν ζημιές. “Μία συνέπεια αυτής της νέας προσέγγισης είναι ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στις μικρότερες τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και να επιταχύνει την υφιστάμενη μετακίνηση πελατών από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες” προειδοποιεί ο Paklin.

    Related Posts