• Οι ευρωβουλευτές προτείνουν μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τη μείωση των κοινοτικών πόρων προς την Τουρκία που συνδέονται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στάση που μάλιστα αναμένεται να τηρήσουν, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

  Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, από τα 217 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την Τουρκία (για μεταρρυθμίσεις, υποδομές και γεωργία) το 2018, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να περικόψουν τα 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να περικοπούν σε πρώτη φάση, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα περικοπούν σε δεύτερη φάση εάν η Τουρκία δεν παρουσιάσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  “Η Τουρκία δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και απομακρύνεται ακόμη πιο πολύ από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα”, είπε ο Siegfried Muresan. “Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν το βλέπουμε”, παρατήρησε μιλώντας στο Reuters.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, κάτι που αναμένεται να κάνουν, μετά και από τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας – που έχει σκοπό να στηρίξει τις υποψήφιες χώρες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Άλλωστε, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

  Related Posts