• ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες κατά του πρώην επιτελάρχη της καμπάνιας Τραμπ

  Δώδεκα κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες απαγγέλθηκαν σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ενός συνεργάτη του από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα που ερευνά τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές Ρόμπερτ Μιούλερ.

  «Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

  Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται ότι υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

  Ο κ. Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, Ρίτσαρντ Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

  Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από υπεράκτιους λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

  Ο πρώην συνεργάτης του Ντ. Τραμπ μετέβη νωρίτερα στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον και ενδέχεται να εμφανιστεί αμέσως μετά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Μιούλερ.

  Related Posts