• Κ. Αγοραστός στο συνέδριο αιρετών γυναικών: «Η απλή αναλογική μπορεί να φέρει μια νέα Καταλονία»

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο συνέδριο για την «Ισότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» επεσήμαινε ότι «Η απλή αναλογική μπορεί να φέρει μία νέα Καταλονία εντός της Ελλάδας».


  Μάλιστα, επέκρινε, «την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών» αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, περιορίζοντας τη συζήτηση στο εκλογικό σύστημα.

  “Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση μόνο για την απλή αναλογική” τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός προσθέτοντας: “Δεν θέλω να πω ότι θα προκύψει χάος ή θα γίνονται συναλλαγές”. Αλλά, όπως υπογράμμισε: “Απαιτείται η κυβέρνηση να φτιάξει μια αρχιτεκτονική διοίκησης”.

  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση με βελτιώσεις στον Καλλικράτη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την “κατάργηση” ή “μετεξέλιξη”, όπως είπε, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

  Θίγοντας το ζήτημα των οικονομικών των Περιφερειών, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε: «Το κράτος αναγνωρίζει ότι οι Περιφέρειες έχουν βάλει πλάτη στα δύσκολα, αλλά οι περικοπές συνεχίζονται όχι μόνο λόγω των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής».
  Παρέθεσε, μάλιστα, τα οικονομικά στοιχεία του 2016, όπου επιτεύχθηκε πλεόνασμα 4,18% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%, για να υπογραμμίσει: “Απεναντίας από τις Περιφέρειες παρακρατήθηκαν 420 εκατ. Ευρώ”. “Υπάρχουν όρια, τα οποία έχουν εξαντληθεί”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.

  “Αυτό λέγεται μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα” πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι, την ίδια ώρα “το κεντρικό κράτος αυξάνει τις δαπάνες του με νέες θέσεις γραμματέων”.

   

  Related Posts