• Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου εγκωμίασε στρατηγό των Νότιων στον εμφύλιο

  O επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο άνδρα» τον στρατηγό των Νότιων στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο Ρόμπερτ Λι, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι ο πόλεμος αυτός προκλήθηκε από την «ανικανότητα να γίνουν συμβιβασμοί».

  «Ο Ρομπερτ Λι ήταν ένας αξιοσέβαστος άνδρας. Ήταν ένας άνδρας που εγκατέλειψε την χώρα του για να πολεμήσει για την Πολιτεία του, κάτι που πριν από 150 χρόνια ήταν σημαντικότερο από την χώρα», σημείωσε ο Τζον Κέλι το βράδυ της Τρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σχετικά με τον διοικητή του στρατού των Νοτίων, ο οποίος υπερασπιζόταν τη δουλεία.

  «Η ανικανότητα να γίνουν συμβιβασμοί οδήγησε στον Εμφύλιο Πόλεμο», συμπλήρωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία, που τον Ιούλιο διορίστηκε στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ενώ είχε διατελέσει για έξι μήνες υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

  Ο κ. Κέλι θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

  Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη διαμάχη που έχει προκληθεί μετά την απομάκρυνση τους τελευταίους μήνες πολλών μνημείων και αγαλμάτων στρατηγών της Συνομοσπονδίας, τα οποία θεωρούνται από πολλούς Αμερικανούς «φόρος τιμής» στο ρατσιστικό παρελθόν της χώρας

  Οι δηλώσεις του κ. Κέλι προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Πολλοί σχολιαστές άσκησαν δριμεία κριτική, καταλογίζοντάς του ότι υπονόησε πως ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι εφικτός σε ένα ζήτημα όπως η δουλεία.

  «Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, ιδίως τη στιγμή όπου υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής νιώθουν ότι κάποιοι τους ενθαρρύνουν προκειμένου να καταστήσουν γενναία τη μάχη για την επικράτηση της δουλείας» δήλωσε η Μπερνίς Κινγκ, κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

  Related Posts