• Ευ. Βενιζέλος: Απαιτητικός, αλλά έγκυρος συνομιλητής ο Σόιμπλε

  Σε αφιέρωμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, στο οποίο διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών από διάφορες χώρες αναφέρθηκαν στην εμπειρία της συνεργασίας τους με τον απερχόμενο Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συνυπήρξαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργοί οικονομικών το 2011-2012 σε μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες φάσεις της ελληνικής κρίσης».

  «Ο Βόλφγκανγκ ήταν ένας απαιτητικός, αλλά έγκυρος και αξιόπιστος συνομιλητής με τον οποίο μπορούσες να συνεννοηθείς όχι μόνο για επιμέρους ζητήματα, αλλά για το στρατηγικό πλαίσιο» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο απερρχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «είχε τη δική του αντίληψη για την Ευρωζώνη και το μέλλον της, αλλά ήξερες ποια είναι αυτή και ήταν σταθερή».

  Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε του έθεσε «σε δυο πολύ κρίσιμες στιγμές» το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

  «Η πρώτη φορά ήταν στο Βερολίνο στις αρχές Ιουλίου 2011, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο οικονομικών με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άρνησή μου να αποδεχθώ τη λύση του – έστω προσωρινού – Grexit, μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και στη μεγάλη παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που συντελέστηκε το 2012. Αυτό έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο» είπε.

  «Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2011» πρόσθεσε, ο κ. Βενιζέλος, «ο Βόλφγκανγκ επανήλθε, στο Βόρσκλαβ της Πολωνίας την παραμονή του άτυπου ECOFIN: Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol. Στο χώρο ήμασταν μόνοι με έναν συνεργάτη ο καθένας. Αρνήθηκα την πρόταση για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια και το αποδέχθηκε».

  Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η βοήθεια του (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) στη συνέχεια για το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν καταλυτική». «Ακόμη και τώρα οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που αναμένεται να οριστικοποιηθούν με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βασίζονται στα όσα συμφωνήσαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2011-12» συμπλήρωσε.

  Related Posts