• Υπέρ Καταλανών ο τοπικός πρωθυπουργός της Φλάνδρας του Βελγίου

  Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, της περιφέρειας του Βελγίου που έχει γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν αποσχιστικές τριβές, κατήγγειλε τις ισπανικές αρχές επειδή συνέλαβαν καθαιρεθέντες Καταλανούς αξιωματούχους και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στη διένεξη.

  Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παύθηκε από τη Μαδρίτη ως τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ταξίδεψε στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε την Πέμπτη ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσει κατηγορούμενος για στάση. Όμως εννέα τέως υπουργοί του προφυλακίσθηκαν στη Μαδρίτη εν αναμονή ενδεχόμενης δίκης.

  «Το να κλείνονται στη φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες πάει πολύ», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκέερτ Μπουρζουά.
  «Είμαι σαστισμένος που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη», πρόσθεσε.

  Η Φλάνδρα, στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Βελγίου, είχε επίσης γνωρίσει αυτονομιστικές εκστρατείες κατά τις περασμένες δεκαετίες, όμως μια σειρά συνταγματικών αναθεωρήσεων έδωσε ευρεία αυτονομία στις περιφέρειες και κατεύνασε τις εντάσεις.

  Ο Μπουρζουά, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA που συμμετέχει επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μεσολαβήσουν – μια πρόταση που η Ε.Ε. έχει ήδη απορρίψει.

  «Καλώ και πάλι επειγόντως όλες τις ευρωπαϊκές οντότητες να αναλάβουν τελικά δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία», πρόσθεσε.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι σέβεται πλήρως την εσωτερική πολιτική και δικαστική τάξη της Ισπανίας.

  Related Posts