• Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει λόγος οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές δια νόμου

  ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ Κλεισθένης

  Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές τόνισε ότι «Προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» και πρόσθεσε ότι «δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια – αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους».


  Ακόμη ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» σημείωσε ότι «η απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές είναι ήδη νόμος του κράτους. Δυστυχώς, δεν θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επειδή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της στάσης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε «αν έχουν μετανιώσει για τη στάση τους, ας το δηλώσουν κι εμείς εδώ είμαστε».
  Ο υπουργός Εσωτερικών σε ερώτηση για το χρόνο των δημοτικών εκλογών υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές δια νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές. Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση. Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει».
  Διαβάστε κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης:
  Έχετε προαναγγείλει ότι έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Τι θα αλλάξει, λοιπόν, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

  Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, ο «Καλλικράτης», παρά τις διακηρύξεις, υπήρξε, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές, το όχημα για την περιστολή των δαπανών που προορίζονταν για τους ΟΤΑ. Λάθος χωροταξικός σχεδιασμός, ασάφεια γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων και υποστελέχωση χαρακτηρίζουν την περίοδο εφαρμογής του, ενώ όπου υπήρξαν καλές προθέσεις έμειναν στα λόγια. Ο φόβος της κεντρικής εξουσίας μπροστά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σφράγισε τις εξελίξεις τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι διαφορετικά θα σχεδιάζαμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, εάν δεν ήμασταν σε περίοδο ισχυρότατων δημοσιονομικών περιορισμών. Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο μέσα στο οποίο δρούμε, προωθούμε εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές που κινούνται στην κατεύθυνση της χειραφέτησης της Αυτοδιοίκησης από την κρατική εξουσία. Με δυο λόγια, επιδιώκουμε την αποσαφήνιση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ τους και σε σχέση με το κράτος. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει διαφορετικό ρόλο για τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σημαντικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως και η εμβάθυνση του ρόλου της στον τομέα των κοινωνικών δομών, κάτι που είδαμε στα χρόνια της κρίσης. Ένα άλλο πεδίο αλλαγών είναι αυτό της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ενώ μέσα στην οπτική μας είναι επίσης η ενίσχυση και της λαϊκής συμμετοχής και της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.
  Εκλογές στους δήμους με απλή αναλογική. Πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δυσλειτουργικές και αδύναμες δημοτικές Αρχές. Τι απαντάτε;

  Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική παράμετρος της προωθούμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», ωστόσο δεν είναι η μοναδική, όπως αντιληφθήκατε και από την προηγούμενη απάντησή μου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε μια αντιπροσωπευτική υστέρηση, που είναι αναντίστοιχη με το πραγματικό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και, θα έλεγα, εύλογες οι λύσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις. Η απλή αναλογική αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και στους δήμους και στις περιφέρειες. Θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να φέρει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, να συντελέσει στην κοινωνική χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους. Προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη. Επίσης, δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια – αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους. Τα υπόλοιπα, μαζί με τις δικλίδες ασφαλείας για τη διακυβέρνηση των δήμων, που μπορεί, για παράδειγμα, να αφορούν στην εξασφάλιση έγκρισης του προϋπολογισμού, θα είμαστε έτοιμοι να τα αναπτύξουμε λίγο πιο μετά.

  Η απλή αναλογική θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο που θα φέρει πιο κοντά την Αριστερά και την Κεντροαριστερά;

  Η απλή αναλογική είναι ένα απόλυτα δημοκρατικό σύστημα που διευκολύνει τις ισότιμες συνεργασίες σε προγραμματική βάση. Άρα δεν αρκεί μόνο η ύπαρξή της για να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, προϋποτίθενται προγραμματικές συμπτώσεις και συγκλήσεις. Βλέπετε όμως πως, ενώ κινούνται για την ανάδειξη νέου προέδρου, δεν δεσμεύονται ότι θα ενοποιηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί. Αν όλα αυτά δεν είναι βαθιά απολιτικά και υποτιμητικά, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο χώρο, τότε τι είναι; Πρόκειται για την αποθέωση της μεταδημοκρατίας και της μεταπολιτικής ή απλώς για μια αστεία υπόθεση.

  Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με όχημα τα περιφερειακά συνέδρια για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει προσωπικότητες του αυτοδιοικητικού χώρου. Ορισμένοι, μάλιστα, μιλούν για σύγκλιση της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά, αλλά… από τα κάτω. Είναι ακριβές;
  Τα περιφερειακά συνέδρια δίνουν τον λόγο σε τοπικές δυνάμεις και θεσμούς που πρέπει να τον έχουν στα θέματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Προφανώς, όλοι όσοι παίρνουν μέρος δεν αναφέρονται στον δικό μας πολιτικό χώρο και συμμετέχουν με βάση τη θεσμική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Είναι λογικό αυτό το οποίο περιγράφετε να προκύψει μέσα από μια τέτοια διαδικασία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορώ να το συσχετίσω με την Κεντροαριστερά.

  Έχετε δηλώσει ότι οι δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Επιμένετε; Πότε θα γίνουν οι επόμενες;
  Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές. Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση. Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει.

   

  Related Posts