• Εκτός ατζέντας η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

  Για το μέλλον της νομισματικής ένωσης αλλά και για τον επόμενο πρόεδρό του συζητάει το Eurogroup, στη σημερινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

  Η προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι μια θέση κλειδί και άρα πολυπόθητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.

  Η σημερινή συνάντηση έχει στόχο κυρίως την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της Ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα.

  «Θα ακούσουμε τους υπουργούς», όμως «δεν πρόκειται να αποφασίσουμε», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος πρόσθεσε ότι τρία θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης.

  Με την ευκαιρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα «διευρυμένο» Eurogroup, με τη συμμετοχή των 25 χωρών που έχουν υπογράψει από το 2012 «το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», της Τσεχίας, η οποία δεν το έχει υπογράψει ακόμη, και της Κροατίας, η οποία δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. όταν υπεγράφη, οι οποίες έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν. Μόνο η Βρετανία θα απουσιάζει.

  Για την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση, διαφωνούν όμως στον τρόπο.

  Ως προς την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης το Βερολίνο εξακολουθεί να διστάζει να μοιραστεί τον τραπεζικό κίνδυνο με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

  Το προφίλ του νέου προέδρου του Eurorgroup θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών.

  Ο απερχόμενος πρόεδρος Γερούν Ντέισελμπλουμ αναμένεται να δώσει σήμερα διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα καταλήξει στην εκλογή του διαδόχου του, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

  Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση, όμως οι φήμες θέλουν υποψήφιους: τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, τον Λουξεμβούργιο Πιερ Γκραμένια, τη Λετονή Ντάνα Ράιζνιετσε – Οζόλα και τον Γάλλο Μπρουνό Λεμέρ.

  Related Posts