• Νέους περιορισμούς στις συναλλαγές Αμερικανών με την Κούβα επιβάλλει η Ουάσινγκτον

    Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κούβα, ενισχύοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο νησί, στο πλαίσιο της δέσμευσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναιρέσει την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για τη χαλάρωση του εμπάργκο και το «ξεπάγωμα» των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για τις κυρώσεις, στόχος των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη είναι οι οικονομικές συναλλαγές να μην αποβαίνουν προς όφελος «του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας» της Κούβας. Παράλληλα, δεν απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες «να ταξιδεύουν στην Κούβα και να στηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» του νησιού.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε εξάλλου κατάλογο με οργανισμούς και εταιρείες που είναι «υπό τον έλεγχο» του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας, με τους οποίους οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Μεταξύ αυτών είναι και η Gaesa η οποία ελέγχει μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της Κούβας.

    Related Posts