• Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση του ν/σ για τα ωράρια των γιατρών

  Με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν τους γιατρούς και τους ασθενείς και να χαρακτηρίζει αβάσιμη την κριτική της αντιπολίτευσης για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση του 48ωρου, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

  Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι καμία προσπάθεια καταστρατήγησης του ωραρίου των γιατρών δεν γίνεται και τόνισε ότι ο νόμος ρητά διασφαλίζει το 7ωρο και την πενθήμερη εργασία, ενώ η υπερωριακή εργασία πληρώνεται.
  Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί καταστροφολογική τακτική, βοηθούντων, όπως είπε, και μερικών συνδικαλιστικών φορέων.

  «Δεκατρείς μέρες συνεχόμενα εφημέρευα ως χειρουργός στη Νίκαια. Ήταν ένα από τα χιλιάδες επεισόδια που ώθησαν τους γιατρούς να ζητάνε ανθρώπινα ωράρια. Πότε, λοιπόν, υπήρχε εργασιακή εξαθλίωση; Τότε, ή σήμερα που προσπαθούμε να εξανθρωπίσουμε το σύστημα; Δεν έχουμε πιει το ποτό της λησμονιάς για να ξεχάσουμε πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και επιπλέον τόνισε ότι η χώρα, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί για τη μη προσαρμογή της, είχε συγκεκριμένες επιλογές. Είτε να το πληρώσει, είτε να εφαρμόσει κυκλικό ωράριο που θα οδηγούσε σε αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, είτε να προσλάβει «εφημεριατζήδες».

  «Εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε τον σταθερό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων με 7ωρο καθημερινό ωράριο και πενθήμερη εργασία» επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι για να εφαρμοστεί στην ολότητά του το σχέδιο χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Γι αυτό λέμε σταδιακή εφαρμογή του. Γι αυτό ενισχύθηκε το σύστημα με επιπλέον 1.500 γιατρούς. Δεν υπάρχει ούτε μία κενή οργανική θέση στις ΜΕΘ, που να μην έχει προκηρυχθεί».

  Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για τα Συμβούλια Κρίσης, για τα οποία έκανε λόγο περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, ο κ. Πολάκης αντέτεινε: «Από το γραφείο του υπουργού τα έβγαζαν και έπρεπε να προσκυνήσεις για να μπεις μέσα, ενώ αυτό καταργείται και θα γίνονται με κλήρωση».

  Τέλος, επανέλαβε την άποψή του για τα φακελάκια, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση οραματίζεται να φτιάξει ένα σύστημα που ο γιατρός δεν θα χρηματίζεται και θα αμείβεται με βάση αυτό που του αξίζει.

  Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

  Related Posts