• Γαλλία: Έκκληση για την αποφυγή παρεμβάσεων στην κρίση του Λιβάνου

  Έκκληση «κατά της όποιας παρέμβασης» στην κρίση του Λιβάνου, μετά από την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας το περασμένο Σάββατο, απηύθυνε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

  «Για να υπάρξει πολιτική λύση στον Λίβανο είναι απαραίτητο όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και η έλλειψη παρεμβάσεων είναι θεμελιώδης αξία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

  Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα επιστρέψει «πολύ σύντομα» στη χώρα του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «ελεύθερος» στη Σαουδική Αραβία. «Εδώ είμαι ελεύθερος, εάν θελήσω να ταξιδέψω αύριο, θα ταξιδέψω» είπε ο Χαρίρι στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε από το Ριάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Future, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησής του την 4η Νοεμβρίου.

  Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή του, ο Σαάντ Χαρίρι δεν έχει επιστρέψει στη χώρα του, την ώρα που ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την παραίτησή του, καθώς αναμένει να συναντηθεί μαζί του και να συζητήσουν.

  Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Αούν είχε δηλώσει ότι η «ελευθερία» του παραιτηθέντα πρωθυπουργού είναι «περιορισμένη» στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

  Related Posts