• Εξόρυξη σιδήρου στο Αϊβαλί εν μέσω αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς

  Την υλοποίηση προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ της μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου, ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.

  Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη, έκτασης 1.600 εκταρίων (16 τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου, από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή είναι περίπου τα 10 ναυτικά μίλια.

  Orhan Kandemir Densan Madencilik

  Η εταιρεία, που αδειοδοτήθηκε για να πραγματοποιήσει την εξόρυξη, είναι η Orhan Kandemir Densan Madencilik. Σύμφωνα με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους (90.000 τόνοι το χρόνο). Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

  Σειρά φορέων στο Αϊβαλί τοποθετήθηκαν κατά του προγράμματος, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις ακτές, αλλά και τις αρχαιότητες – που, όπως σημειώνουν, προστατεύονται από τον Νόμο, ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ζώνη προστασίας Α. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης Ραχμί Γκεντσέρ ζήτησε με επιστολή του, ενημέρωση για την άδεια που εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

  Related Posts