• Πρώτη παρουσίαση ανέκδοτων έργων του Μάνου Χατζιδάκι

  Στο πλαίσιο του Τριετούς Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), παρουσιάζονται σπουδαία πιανιστικά έργα του εμβληματικού μας συνθέτη, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα), στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

  Σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό τα ανέκδοτα έργα «Ρώμη 1970» και «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο», τα οποία θα ερμηνεύσουν δύο διακεκριμένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωμόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους, θα είναι ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς.

  Ο Μάνος Χατζιδάκις, στα πιανιστικά του έργα, αρθρώνει ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα, συνομιλώντας με την κλασική φόρμα, μέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

  Στις 2 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ιονική Σουίτα», «Ρώμη 1970», «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Ερημιά» και «Το καταραμένο φίδι».

  Στις 3 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα έργα: «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο», «Ρυθμολογία», «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» και «Το καταραμένο φίδι».

  Τα έργα

  «Ρώμη 1970» και «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο»

  «Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τα ανέκδοτα έργα “Ρώμη 1970” και “Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο”, στα οποία ο συνθέτης φέρεται να ακολουθεί με συνέπεια τη λογική μιας ιδιόμορφης σουίτας που αναπτύσσεται σε ένα μουσικό συνεχές και να ξετυλίγει τις μεγάλες του αρετές στον αυτοσχεδιασμό» σημειώνει ο μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης στο πρόγραμμα της παράστασης.

  «Ιονική Σουίτα»

  Η παρτιτούρα του έργου βρέθηκε λίγο πριν τον θάνατο του συνθέτη. Πιθανολογείται ότι γράφτηκε για τους μεγάλους Ιόνιους ποιητές, τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωμό. Το έργο ανέβηκε και με τη μορφή μπαλέτου από το Ελληνικό Χορόδραμα,  το 1960, σε χορογραφία Ρένας Καμπαλλάδου και Ανδρέα Πέρη και κοστούμια Νίκου Νικολάου.

  «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα»

  «Η “Αχιβάδα” είναι ένα έργο αντιρομαντικό, τουλάχιστον με την έννοια που έδιναν στη λέξη ο Copland και ο Prokofiev μέσα από τη μουσική τους. Κάθε ερμηνευτική υπερβολή και ρυθμική αυθαιρεσία γελοιοποιεί τον ερμηνευτή και εξαφανίζει τη μουσική ουσία του έργου» επεσήμαινε ο Μάνος Χατζιδάκις.

  «Έξι λαϊκές ζωγραφιές»

  Οι «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» είναι έξι χοροί, που βασίζονται πάνω σε έξι γνωστά λαϊκά τραγούδια. Αν χρειάζεται κάποιο νόημα στη σειρά που παρουσιάζονται αυτά τα τραγούδια, μπορεί κανείς να πει ότι όλα εκφράζουν μια βαθύτερη θλίψη – ίσως τον καημό ενός ανικανοποίητου έρωτα, ίσως τη νοσταλγία μιας ιδανικής ομορφιάς χαμένης από τη ζωή μας για πάντα.

  «Το καταραμένο φίδι»

  Το έργο αυτό είναι προσπάθεια χορευτικής ερμηνείας μια γνωστής ιστορίας από το Θέατρο του Καραγκιόζη. Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, τον Μάρτιο του 1953, στο θέατρο Ρεξ.

  «Ερημιά»

  Ο Μάνος Χατζιδάκις εξηγούσε: «Στην “Ερημιά”, υπάρχει ένας ήρωας κι έχει μέσα του συγκεντρωμένη όλη εκείνη τη σκληρή πολλές φορές κι απρόσιτη ευαισθησία ενός νεαρού παιδιού. Το θέμα ολοκληρώνεται μέσα από τη χωριστή προσπάθεια τριών προσώπων να τον πλησιάσουν, της μάνας του, του κοριτσιού του και του φίλου του. Ο ήρωάς μου δεν κατέχεται από έναν απροσδιόριστο καημό. Έχει, κάθε φορά, την τραγική διαπίστωση της Ερημιάς του».

  «Ρυθμολογία»

  «Η “Ρυθμολογία” είναι ένα παιχνίδι τρόπων και ρυθμών. Και η αναφορά μου στους αστερισμούς, κι αυτό παιχνίδι, χωρίς συμβολισμό ή επιρροή από την αστρολογική τους σημασία. Κι όσο προχωρούσα στο σχεδίασμα του έργου, σκεφτόμουν τον ποιητή Σεφέρη (…) Μα η “Ρυθμολογία” δεν γράφτηκε για να τον θρηνήσει. Γράφτηκε για έναν ζωντανό Σεφέρη, που εξακολουθεί να ζει μαζί μας. Για τον ποιητή Σεφέρη που είχε τη δύναμη να μιλά, όταν μιλούσε, απλά, βαθιά κι ελληνικά». (Μάνος Χατζιδάκις, Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 1971).

  Πληροφορίες

  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ, φοιτητικό –  παιδικό: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 – 21.00), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: tickets.public.gr, ticketservices.gr και nationalopera.gr.

  arrow