• ΚΕΔΕ: Τέσσερα μέτρα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δήμων σε φυσικές καταστροφές

  Τέσσερα μέτρα άμεσα και αναγκαία για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δήμων και των συνδέσμων τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, προτείνει η ΚΕΔΕ.


  Ειδικότερα, μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα και τα φαινόμενα θαλάσσιας ρύπανσης, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η ανάγκη εκσυγχονισμού του θεσμικού πλαισίου και της επιχειρησιακής ενίσχυσης και ετοιμότητας των Δήμων και των Συνδέσμων της χώρας.
  Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:
  Να δημιουργηθεί ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας. Δηλαδή να υπάρχει ειδική χρηματοδοτική γραμμή για έργα αποκατάστασης υποδομών από φυσικές καταστροφές, όπως είναι αντίστοιχα η ΣΑΤΑ για την υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων.
  Σε Δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε Δήμους που αντιμετωπίζουν φυσικές ή άλλες καταστροφές να δίνεται ως προκαταβολή, το 50% της ετήσιας τακτικής τους επιχορήγησης.
  Να δρομολογηθούν άμεσα οι μελέτες επικινδυνότητας σε όλο τον ελλαδικό χώρο και η εκπόνηση Emergency Plan και εκκένωσης οικισμών.
  Να δοθεί η δυνατότητα προμήθειας μετρητικών συστημάτων παρακολούθησης, μετεωρολογικών σταθμών, προμήθειας Drones κ.τλ.

   

  Related Posts