• Π. Σκουρλέτης: Τελικό σχέδιο και απλή αναλογική μέσα στους πρώτους μήνες του έτους

  Τους πρώτους μήνες του έτους αναμένεται η τελική μορφή του νομοσχεδίου για την αλλαγή Καλλικράτη, στο οποίο περιλαμβάνονται αλλαγές που «μπορούν στις σημερινές συνθήκες να θεσμοθετηθούν» και αφορούν ζητήματα αρμοδιοτήτων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, των σχέσεων με τους με την κεντρική εξουσία, θέματα εσωτερικής λειτουργίας καθώς επίσης και τα θέμα του εκλογικού συστήματος.

  Αυτοί είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος, να θυμίσουμε ότι σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες είχε επίσης διευκρινίσει ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δεύτερη, όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει.

  Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ο υπουργός διευκρίνισε πως έχει διαμορφωθεί ένας βασικός πυρήνας αλλαγών, «που μπορούν μέσα στις σημερινές συνθήκες να θεσμοθετηθούν και αφορούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων των δήμων -και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, των σχέσεών τους με την κεντρική εξουσία, με το κράτος, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδια την εσωτερική τους λειτουργία, καθώς επίσης και το θέμα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις, που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα».
  «Μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα έχουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, του νέου νόμου για την αλλαγή του Καλλικράτη και εκεί πλέον θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη η συζήτηση που θα γίνει», διευκρίνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στην πρόταση για απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα παρατήρησε: «Η αυτοδιοίκηση είναι αυτός ο χώρος, όπου αφενός πρέπει να εκφράζονται με έναν αυθεντικό τρόπο οι συσχετισμοί από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται για συνεργασίες και συναινέσεις. Αυτό είναι ουσιαστικά το όχημα για να περάσουμε σε μία νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Αυτό προφανώς ξεβολεύει, δεν αρέσει σε κάποιους που μέχρι τώρα κρυβόντουσαν πίσω από θηριώδεις πλειοψηφίες, οι οποίες όμως -εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- δεν στέκονται πάντοτε ικανές στο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».

   

  Related Posts