• Γαλλία – Ιταλία: Συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας μέσα στο 2018 ανήγγειλαν Μακρόν – Τζεντιλόνι

  Όπως προέκυψε από την συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην Ρώμη, μέσα στο 2018 πρόκειται να υπογραφεί από τις δυο χώρες συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας.

  Στην Ευρώπη πρέπει να γίνονται βήματα προόδου, κατά τις περιόδους στις οποίες η οικονομία στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα», δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

  «Επισημοποιούμε την συνεργασία μας με στόχο το μέλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ίσως και ιστορικού περιεχομένου. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, μαζί με άλλες χώρες, πρέπει να προάγουν μια πιο φιλόδοξη Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια συνεργασία η οποία να είναι δομημένη πιο αποτελεσματικά», κατέληξε.

  «Η συμφωνία μας θα επισημοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και θα τις συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Πρόκειται για τον ναυτιλιακό τομέα, για την σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνο-Λυών, αλλά και για την οικοδόμηση νέων φιλοδοξιών στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα.

  «Πιστεύουμε στην χρησιμότητα μιας ανοικτής ευρωπαϊκής πρωτοπορίας από κάποιους εταίρους που θα εκδηλώσουν μεγαλύτερη φιλοδοξία. Χρειάζεται μια Ευρώπη η οποία να επιταχύνει την πορεία της, διότι η Ευρώπη, εκ των πραγμάτων, χαρακτηρίζεται από μια σειρά ταχυτήτων», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μακρόν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν τυχερή που τους τελευταίους μήνες μπόρεσε να συνεργασθεί με τον Πάολο Τζεντιλόνι.

  Αναφερόμενος επίσης στην επικείμενη ενίσχυση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν οι δυο αυτές χώρες δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν, η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει βήματα προόδου», αλλά συμπλήρωσε ότι «οι πρωτοβουλίες που συνδέουν την Ιταλία με την Γαλλία δεν είναι κατώτερου επιπέδου και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ανταγωνιστικά».

  «Το 2018 θα πρέπει να είναι ένα χρήσιμο έτος για την επανίδρυση της Ευρώπης, η οποία εξέρχεται της οικονομικής κρίσης έπειτα από 10 χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Και για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, τέλος, «χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην καρδιά της Ευρώπης, ανοικτή σε όσους θα θελήσουν να μας ακολουθήσουν».

  arrow