• Αυστρία: Ανησυχία στους επιβιώσαντες του Μαουτχάουζεν για τη νέα κυβέρνηση

    Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, εξαιτίας και της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας εκφράζει σε ανοικτή επιστολή της η «Διεθνής Επιτροπή Μαουτχάουζεν», των επιζώντων του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν θανατωθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.

    Στην επιστολή, οι επιζώντες προβαίνουν σε «έντονη προειδοποίηση για εθνικιστικό και ακροδεξιό κίνδυνο, ιδιαίτερα εξαιτίας των ξενοφοβικών τάσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα και της πληθώρας σχετικών περιπτώσεων στο Κόμμα των Ελευθέρων».

    «Αναμένουμε από τη νέα αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα διδάγματα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, να απορρίψει τα εθνικιστικά ρεύματα και να στραφεί προς μία κοινή και αλληλέγγυα Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να είναι μάταιος ο θάνατος των περίπου 100.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο σύστημα του Μαουτχάουζεν και των εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του φασισμού», τονίζουν οι υπερήλικες, λίγοι πλέον βρισκόμενοι στη ζωή επιζώντες του Μαουτχάουζεν, από διάφορες χώρες.

    Επιπλέον, καλούν τον νέο αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, να μεριμνήσει «ώστε εντός της αυστριακής κυβέρνησης να μην υπάρχει θέση για αντισημιτισμό, για ρατσισμό και για οποιαδήποτε μορφή της Ακροδεξιάς».

    arrow