• ΗΠΑ: Πολεμικό κλίμα μεταξύ FBI – Ρεπουμπλικανών με φόντο Τραμπ – Ρωσία

  Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ υπερασπίζεται την ακεραιότητά του, αμφισβητώντας την αξιοπιστία εμπιστευτικής έκθεσης που συντάχθηκε από το επιτελείο του προέδρου της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες και κατηγορεί το Γραφείο για μεροληπτική στάση στην έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

  Η έκθεση έχει σταλεί στον λευκό Οίκο και περιμένει έγκριση για να δοθεί στη δημοσιότητα.

  Πρόκειται για νέα εξέλιξη στην πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και το FBI, που κατηγορείται από το επιτελείο του προέδρου για εχθρική στάση κατά του Ντ. Τραμπ.

  Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι η έκθεση αποτελεί μέσο κατασκευασμένο για να πλήξει την έρευνα που άρχισε τον Μάιο 2017 και της οποίας ηγείται ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με πιθανή συνέργεια ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το επιτελείο του Τραμπ για να επηρεασθεί η προεκλογική εκστρατεία.

  Ακόμη χειρότερα, ο Άνταμ Σιφ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, κατήγγειλε ότι διαπίστωσε πως ο κ. Νούνες έχει στείλει στον Λευκό Οίκο μία εκδοχή της ρεπουμπλικανικής έκθεσης με ουσιαστικά αλλαγμένο κείμενο σε σχέση με εκείνο που εγκρίθηκε αρχικά από την επιτροπή.

  Η τελευταία ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας τη δημοσίευση εγγράφου τεσσάρων σελίδων, παρά την κατηγορηματικά αρνητική στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, καθώς η έκθεση περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές μεθόδους αντικατασκοπείας.

  Αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε μέλος του Κογκρέσου ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα «100%, μην ανησυχείτε», ενώ ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι διαβεβαίωσε το Fox News ότι το έγγραφο «θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θα μπορέσει να το δει όλος ο κόσμος».

  Το FBI κατά συνέπεια αποφάσισε να εγκαταλείψει την διακριτική του στάση εκδίδοντας μία λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψιν τις υποχρεώσεις του (για να λάβει άδεια πραγματοποίησης έρευνας) και τον σεβασμό των διαδικασιών οι οποίες εποπτεύονται από υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

  «Οπως έχουμε δηλώσει κατά την πρώτη μας εξέταση, είμαστε πολύ ανήσυχοι ως προς τις ουσιαστικές παραλείψεις γεγονότων που επηρεάζουν κατά ουσιαστικό τρόπο την ακρίβεια της έκθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του FBI, που τονίζει ότι δεν είχε παρά «περιορισμένη πρόσβαση» στο έγγραφο.

  «Το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον»

  Το έγγραφο, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου που το έχουν διαβάσει, συμπεραίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να λάβουν την άδεια, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του Κάρτερ Πέιτζ. Ο διπλωματικός αυτός σύμβουλος της ομάδας Τραμπ θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία εξαιτίας των συστηματικών του επαφών με Ρώσους αξιωματούχους.

  Η επιτροπή αναφέρεται κυρίως στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, ο οποίος εξασφάλισε την χρονική παράταση της άδειας αυτής για παρακολούθηση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του. Ο Ροντ Ροζενστάιν διόρισε τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και είναι ο μόνος που μπορεί να τον αποπέμψει.

  Στην έκθεση αναφέρεται ότι η παρακολούθηση βασιζόταν στην έρευνα του Βρετανού πρώην πράκτορα Κρίστοφερ Στιλ, για τις σχέσεις ανάμεσα στο Ντ. Τραμπ και τη Ρωσία. Για τους Ρεπουμπλικανούς, η έρευνα είναι μεροληπτική διότι χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τους Δημοκρατικούς, που βρίσκονταν τότε στην εξουσία.

  Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν ομοφώνως στο τέλος του 2016 ότι υπήρξε ανάμειξη της Μόσχας την εκλογική διαδικασία, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συνέργεια με το Κρεμλίνο.

  Ο Ντέβιν Νούνες κατήγγειλε σε ανακοίνωση την χρησιμοποίηση «μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών σε δκιαστικό έγγραφο για να τροφοδοτηθεί μία έρευνα αντικατασκοπείας κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας».

  Η έκθεση περιέχει στοιχεία για το ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να πλήξει το κύρος του Ντ. Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ένα FBI με υπόληψη «υπό διάλυσιν» εξαιτίας των συμπαθειών ορισμένων πρακτόρων τους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε τον Μάιο 2017 τον διευθυντή του FBI, την στιγμή που ήταν επικεφαλής της έρευνας για την ρωσική ανάμειξη και πριν από λίγες ημέρες ο υποδιευθυντής Αντριου ΜακΚέιμπ εγκατέλειψε αιφνιδίως τη θέση του, λίγους μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του.

  Η έκθεση του επιτελείου Νούνες έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που η έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ πλησιάζει επικίνδυνα τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο ανακριτής επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον Ντ. Τραμπ για να διαπιστώσει εάν αποπέμποντας τον αρχηγό του FBI προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

  Ο Άνταμ Σιφ καταγγέλλει ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Πληροφοριών «ψήφισαν βάζοντας το προσωπικό συμφέρον του προέδρου και ίσως και το δικό τους προσωπικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό συμφέρον, αρνούμενοι να δώσουν δυνατότητα ακρόασης στο υπουργείο (Δικαιοσύνης) και στο FBI».

  arrow