• Κυπριακό: Ο Ακιντζί απέσυρε τον χάρτη για το εδαφικό

  Τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέσυρε τον χάρτη για το εδαφικό, που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Ακιντζί, δήλωσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε, όπως του επιστραφεί».

  Σύμφωνα με τον Μπουρτζού, ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί το Δεκέμβριο, παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε , «δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό». Επίσης, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα.

  Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος επεσήμανε: «Ας αναρωτηθεί ο καθένας τι επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί με αυτή του την ενέργεια» και πρόσθεσε ότι θα γίνουν παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

  Υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2017 κατά τη διάρκεια της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη και προέβλεπε ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία 29,2%.

  Τότε, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως υπάρχουν πρόνοιες στον χάρτη που δεν ικανοποιούν τη Λευκωσία και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία καταγράφονται οι διαφωνίες του επί της ουσίας της τουρκοκυπριακής πρότασης.

  arrow