• Ανοιχτή επιστολή 50 ευρωβουλευτών και προσωπικοτήτων υπέρ των υπερεθνικών ψηφοδελτίων

    Ανοικτή επιστολή υπέρ των υπερεθνικών ψηφοδελτίων υπογράφουν 50 ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την επιστολή συνυπογράφει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύτηκε στο Politico Playbook την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου -ημέρα υπερψήφισης της έκθεσης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αίτημα για υιοθέτηση των υπερεθνικών ψηφοδελτίων.

    Όπως επισημαίνουν οι 50 συνυπογράφοντες «τα υπερεθνικά ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να πιέσουν όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάσουν διευρυμένα πολιτικά προγράμματα, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αντί να αναλώνονται σε αντιφατικές προτάσεις που διαφέρουν μεταξύ χωρών και περιοχών».

    Αυτό, όπως σημειώνουν «θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις δημοκρατικές συζητήσεις εντός των πολιτικών οικογενειών και θα συνέβαλε στην οικοδόμηση ενός πραγματικά ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου», καθώς «οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν για όποιον πιστεύουν ότι θα τους εκπροσωπούσε καλύτερα, αντί να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των υφιστάμενων εθνικών ή περιφερειακών κομμάτων».

    arrow