• ΗΠΑ: Ένοχος στην έρευνα για τη Ρωσία θα δηλώσει πρώην συνεργάτης του Τραμπ

  Ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Ρικ Γκέιτς ολοκληρώνει μία συμφωνία παραδοχής της ενοχής του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την διάθεσή του να συνεργαστεί με τις αρχές, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

  Ο Ρ. Γκέιτς έχει ήδη καταθέσει στην ομάδα έρευνας του Ρ. Μάλερ για την υπόθεσή του και διαπραγματεύεται για την παραδοχή της ενοχής του, για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Ο ίδιος έχει περάσει από μια διαδικασία σκληρής ανάκρισης (Queen for a Day) κατά την οποία ο κατηγορούμενος απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση του κάνει η ομάδα των ανακριτών. Στις ερωτήσεις αυτές ο κατηγορούμενος απαντά τόσο για την δική του υπόθεση, όσο και για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες που είναι πιθανό να είδε ή να έλαβε γνώση.

  Η συνεργασία του κ. Γκέιτς εκτιμάται ότι θ’ ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για τον ειδικό ανακριτή Μάλερ, με σημεία ανακριτικού ενδιαφέροντος τόσο τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ, όσο κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησής του.

  Από την στιγμή που η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του Γκέιτς οριστικοποιηθεί, ο ίδιος θα είναι το τρίτο πρόσωπο που συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Εκτιμάται επίσης ότι η συνεργασία του Ρ. Γκέιτς θα κλιμακώσει την άσκηση της πίεσης στον συγκατηγορούμενο του και πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, προκειμένου να συνεργαστεί κι ο ίδιος. Ο Μάναφορτ έχει δηλώσει αθώος έναντι των κατηγοριών που έχει απαγγείλει ο ειδικός ανακριτής και προετοιμάζεται για την διεξαγωγή της δίκης του σχετικά με οικονομικά εγκλήματα, τα οποία και δεν σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία του Ντ. Τραμπ.

  Ο πρώην σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντ. Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους.

  Ο Ρ. Γκέιτς είχε δηλώσει αθώος μαζί με τον Π. Μάναφορτ στις 30 Οκτωβρίου του 2017.

  «Κανένας κατηγορούμενος δεν προχωρεί στην διάθεση πληροφοριών προς τις αρχές, εκτός κι αν κάτι τέτοιο έχει συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για την παραδοχή της ενοχής του», επισημαίνει δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν μάρτυρα στην ίδια υπόθεση.

  Την ημέρα της διεξαγωγής από τις αρχές της σκληρής ανάκρισης που αναφέρεται παραπάνω, ένας κατηγορούμενος μπορεί να παραδεχτεί την ενοχή του επιδιώκοντας την ευνοϊκή μεταχείρισή του εκτός από την περίπτωση που έχει πει ψέματα, σύμφωνα με τον ίδιο δικηγόρο.

  arrow