• Συριακό κυβερνητικό στρατό ζητούν οι κουρδικές YPG στο Αφρίν κατά Τουρκίας

  Οι συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανακοίνωσε ότι μαχητές που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν να αποκρουστεί μια τουρκική επίθεση, πρόσθεσε όμως ότι θα χρειαστεί βοήθεια και από τον ίδιο τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ.

  «Ομάδες συμμαχικές του συριακού στρατού ήρθαν στο Αφρίν, όμως όχι στην ποσότητα ή με τις δυνατότητες που χρειάζονται για να σταματήσουν την τουρκική κατοχή», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μαχμούντ. «Ο συριακός στρατός πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του, να προστατεύσει τα συνορα της Συρίας».

  Οι YPG έχουν καλέσει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία και πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τη Δαμασκό έφθασαν εκεί αργά το βράδυ της Τρίτης.

  Εκατοντάδες από τους μαχητές αυτούς έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα του Αφρίν για να πολεμήσουν τις τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο κ. Μαχμούντ.

  Όμως ο Άσαντ δεν έστειλε τον ίδιο τον στρατό, μια ανάπτυξη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη απ’ ευθείας σύγκρουση Συρίας – Τουρκίας.

  Η Άγκυρα, διοικητής των δυνάμεων του Άσαντ και Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι η Ρωσία επενέβη για να μην στείλει η Δαμασκός στρατό για να υπερασπιστεί το Αφρίν, έπειτα από πληροφορίες για συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

  Ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ στον πόλεμο, εργάζεται επίσης με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, για να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη διευθέτηση της σύγκρουσης.

  Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις YPG.

  «Έχουμε την πληροφορία ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία», δήλωσε ο κ. Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

  arrow