• Δ. Αβραμόπουλος: Μετανάστευση και ασφάλεια συζήτησε με την ηγεσία του ΟΗΕ

  Σειρά συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η παγκόσμια συνεργασία στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

  Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

  «Σήμερα, στην Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Miroslav Lajčák και τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. Vladimir Voronkov.

  Με τον γενικό γραμματέα συζητήσαμε για τα διεθνή σύμφωνα για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Ωστόσο, -επεσήμανε ο Επίτροπος- πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες στην κοινή προσπάθειά μας καθώς η μετανάστευση έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, και δεν αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά είναι διεθνές.

  Η εποχή μας θα χαρακτηριστεί ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα. Συζητήσαμε επίσης για την ασφάλεια, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα. Είναι ανάγκη να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερες χώρες στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο που απειλεί τις ζωές των πολιτών μας και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

  Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις με την ηγεσία του ΟΗΕ, καθώς, όπως γνωρίζετε, -επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος- η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην Ευρώπη. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια χάρη στο γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση σε κάποια μέρη του κόσμου είναι απαράδεκτη, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη και τη Συρία. Πρέπει να παράσχουμε στους ανθρώπους αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε εντατικά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται αυτής της προσπάθειας και της πολιτικής για την παροχή υποστήριξης σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και εργάζεται για τις επανεγκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις και τις επιστροφές. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχα σήμερα με τον καλό μου φίλο Γενικό Γραμματέα κ. Guterres, τον πρώην συνάδελφό μου κ. Lajčák και τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. Voronkov», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Επίτροπος.

  arrow