• Νέο κύμα βομβαρδισμών Άσαντ-Ρωσίας στην Αν. Γούτα – Άνω των 400 οι νεκροί σε έξι ημέρες

  Νέο κύμα βομβαρδισμών έπληξε την ανατολική Γούτα στη Συρία, με αυτόπτη μάρτυρα να το χαρακτηρίζει ως το χειρότερο μέχρι σήμερα, πριν από μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών σε όλη τη χώρα.

  Για έκτη συνεχή ημέρα, πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο αγροτικό θύλακο ανατολικά της πρωτεύουσας, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Τουλάχιστον 417 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Ιατρικές φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι μαχητικά έπληξαν τουλάχιστον 12 νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η φροντίδα των τραυματιών.

  Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Μ. Βρετανία, ανέφερε ότι κυβερνητικά μαχητικά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν την Ντούμα, τη Ζαμάλκα και άλλες πόλεις στον θύλακα νωρίς το πρωί. Αυτόπτης μάρτυρας στην Ντούμα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι οι βομβαρδισμοί ήταν οι πλέον σφοδροί μέχρι σήμερα.

  Η πολιτική άμυνα στην ανατολική Γούτα ανέφερε ότι οι διασώστες της έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες μετά τα πλήγματα στην πόλη Χαμουρίγε. Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, που επιχειρεί στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή, δηλώνει ότι ανέσυρε εκατοντάδες ανθρώπους από τα ερείπια τις τελευταίες ημέρες.

  Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον συριακό στρατό.

  Η Δαμασκός και η Μόσχα ισχυρίζονται ότι θέτουν στο στόχαστρο μόνο μαχητές και ότι σκοπός τους είναι να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας με όλμους. Κατηγόρησαν τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν κατοίκους σαν ανθρώπινες ασπίδες στη Γούτα.

  Σχεδόν 400.000 άνθρωποι ζουν στην ανατολική Γούτα, θύλακα δορυφορικών πόλεων και αγροκτημάτων που πολιορκείται από την κυβέρνηση από το 2013.

  Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έχει καλέσει για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιθέσεις στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011 και να αποτραπεί μια «σφαγή».

  Συνεδριάζει το Σ.Α.

  Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδρίασει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) για μία νέα, ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος που πρότειναν στις 9 Φεβρουαρίου το Κουβέιτ και η Σουηδία και το οποίο απαιτεί «τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Συρία και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» για 30 ημέρες προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση τραυματιών και αρρώστων

  Το σχέδιο ψηφίσματος δεν καλύπτει τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος, Αλ Κάιντα και Μέτωπο Αλ Νούσρα, τις οποίες η Μόσχα και η Δαμασκός ισχυρίζονται ότι έχουν στοχοθετήσει στην ανατολική Γούτα.

  arrow