• Υπέρ μιας νέας τελωνειακής ένωσης Βρετανίας – Ε.Ε. οι Εργατικοί του Κόρμπιν

  Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Μ. Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι επιθυμεί η Μ. Βρετανία να διαπραγματευθεί μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή εμπορίου χωρίς δασμούς μετά το Brexit.

  «Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί μια νέα συνολική τελωνειακή ένωση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε. ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί με την Ευρώπη και ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάγκη ενός σκληρού συνόρου με τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο κ. Κόρμπιν σε ομιλία του στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας.

  «Όλες οι χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Ε.Ε. χωρίς να είναι μέλη της Ε.Ε. – είτε πρόκειται για την Τουρκία, είτε για την Ελβετία, είτε για τη Νορβηγία – διατηρούν στενές σχέσεις με την Ε.Ε.», είπε ο ηγέτης των Εργατικών. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί τη δική του σχέση, κατάλληλα προσαρμοσμένη».

  Είκοσι μήνες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά το τι θέλει αυτή η διαιρεμένη κυβέρνηση από το Brexit», πρόσθεσε.

  Περισσότερες από 80 προσωπικότητες των Εργατικών, μεταξύ των οποίων πολλοί βουλευτές, κάλεσαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν να δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας τους στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

  Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κόρμπιν, εκπρόσωπος της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μ. Βρετανία δεν θα επιδιώξει να εισέλθει σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρησή της την ερχόμενη χρονιά.

  «Η κυβέρνηση δεν θα ενταχθεί σε μια τελωνειακή ένωση. Θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να υπογράφουμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες και να “ανοίξουμε” στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

  arrow