• Ιταλία: Ο Α. Ταγιάνι εκλεκτός του Μπερλουσκόνι για την πρωθυπουργία

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που προαλείφεται για νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας στην περίπτωση που μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου σχηματιστεί κεντροδεξιά κυβέρνηση, θεωρείται εκλεκτός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  Μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία είναι πιθανό να κερδίσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο ισχυρός άνδρας είναι ο Μπερλουσκόνι, όμως δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και έχει υποσχεθεί τη θέση στον Ταγιάνι.

  Ο 64χρονος Ταγιάνι δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Ο τελευταίος Ιταλός ηγέτης με διεθνή παρουσία ήταν ο Μπερλουσκόνι. Με εκείνον είχαν σφίξει τα χέρια ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

  Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της Ε.Ε βάσει των προτάσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η Ευρώπη χρειάζεται «έναν κοινό υπουργό Οικονομικών» και την «τραπεζική ένωση», τόνισε ο Ταγιάνι στη Welt. «Πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που δεν θα βλάπτει τη Γερμανία», πρόσθεσε.

  Εξάλλου τάσσεται και υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.: «Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες, όμως επίσης η Ρωσία θα πρέπει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη. Μάλιστα η Ε.Ε θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαπραγματευτή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», εξήγησε στη συνέντευξή του.

  arrow