• Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

  Bελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπου επιδεινώθηκε ελαφρά, εξαιτίας της αναταραχής στις αγορές, αν και παραμένει σε γενικές γραμμές «ανθηρό».

  Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε στις 104,3 μονάδες από 101,9 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 114,1 από 114,9 μονάδες και στην ΕΕ στις 114,3 από 114,8 μονάδες, αντίστοιχα.

  Η σημαντική άνοδος του δείκτη στη χώρα μας οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα της βιομηχανίας (4,2 από 1,2 μονάδες), των υπηρεσιών (18,9 από 8,9 μονάδες), του λιανικού εμπορίου (2,8 από 1,8 μονάδες) και τον κατασκευαστικό τομέα (-45,1 από -50,4 μονάδες), ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (στις -53 από -51 μονάδες).

  Η κάμψη του δείκτη στην Ευρωζώνη, ο οποίος παραμένει πάντως κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προέκυψε από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς εκτός του τομέα των υπηρεσιών.

  Η πτώση ήταν σημαντική όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ ήταν μικρότερη στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε στην Ιταλία (κατά 1,5 μονάδες) και στην Ολλανδία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (2,7 μονάδες), τη Γερμανία (1,6 μονάδες) και την Ισπανία (0,7 μονάδες).

  arrow