• Ένας μαραθωνοδρόμος στη θέση του Ντράγκι;

    Αν και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, θεωρείται το μεγάλο φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να δώσει μάχη έως το νήμα με άλλους σημαντικούς αντιπάλους. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Έρκι Λιικάνεν, ο οποίος κλήθηκε την τελευταία δεκαετία να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις.

    Ο 67χρονος σήμερα Λιικάνεν έχει εντυπωσιακό βιογραφικό. Σε ηλικία 21 ετών έγινε ο νεώτερος εκλεγμένος βουλευτής της Φινλανδίας, βάζοντςα υποψηφιότητα με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πριν φτάσει τα 30 έτη εντάχθηκε στο δυναμικό της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ διετέλεσε για ένα διάστημα και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είναι γνωστή η αγάπη του για το τρέξιμο και η συμμετοχή του σε μαραθωνίους. Όπως ο ίδιος λέει στους Financial Times ο μαραθώνιος της Βουδαπέστης του 2008 ήταν ο μοναδικός, τον οποίο εγκατέλειψε. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, καθώς έγινε γνωστή η κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος, στην οποία είχε και η χώρα του έκθεση. Άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα από τη Φραγκφούρτη, καθώς όπως εξηγεί η «Ισλανδία ήταν μία χώρα, που γνωρίζαμε καλύτερα από τους περισσότερους».

    Ακολούθησε τα επόμενα χρόνια ο «μαραθώνιος» της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, στον οποίο είχε και ο ίδιος συμμετοχή. Η θητεία του λήγει επισήμως τον Ιούλιο. Αλλά τα σχέδια παραίτησης ίσως θα πρέπει να περιμένουν, καθω΄ς σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. αρκετοί πιστεύουν ότι είναι ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του διοικητή. Αν και κατά τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην ΕΚΤ ήταν στο στρατόπεδο των «γερακιών», ο Φινλανδός έχει αλλάξει πλέον ομάδα, υιοθετώντας σαφώς πιο ήπιες θέσεις.

    arrow