• Ερντογάν: Η Γκαμπόν έστειλε τρεις υπόπτους ως γκιουλενιστές στην Τουρκία

  Τρεις Τούρκοι που συνελήφθησαν στη Γκαμπόν με την υποψία ότι έχουν σχέση με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, επέστρεψαν στην Τουρκία, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

  Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθήσει να καταδιώκει τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ «οπουδήποτε κι αν τρέξουν».

  «Η Γκαμπόν έστειλε πίσω τρεις σημαντικούς γκιουλενιστές στη χώρα μας. Όπου κι αν τρέξουν, όσο κι αν τρέξουν, θα τους κυνηγήσουμε», τόνισε.

  Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στις 23 Μαρτίου στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι επέστρεψαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν στις αρχές για ανάκριση. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι ανήκουν σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

  Σύμφωνα με το Anadolu, οι συλληφθέντες είναι ο Οζμάν Οζπινάρ, Ιμπραήμ Ακμπάς και Αντνάν Ντεμιρονάλ, οι οποίοι εργάζονταν στις διοικητικές υπηρεσίες σχολείων του δικτύου Γκιουλέν. Οι τρεις άνδρες φέρονται να χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, την οποία σύμφωνα με την Άγκυρα χρησιμοποιούν τα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

  Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι 80 άνθρωποι που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία από 18 διαφορετικές χώρες.

  «Έχουμε έξι γκιουλενιστές από το Κόσοβο και τρεις από την Γακμπόν. Ας δούμε από πού θα έρθει ο επόμενος», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

  Το επίσημο όνομα του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι Χιζμέτ (Υπηρεσία), ωστόσο η Τουρκία και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το αναφέρουν με το ακρωνύμιο FETO (Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση) και θεωρείται υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

  arrow