• Τουρκία: Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις από τους επενδυτές.

    Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τον τελευταίο χρόνο τις ισχυρότερες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για αύξηση των κόκκινων δανείων. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα.

    Ο τραπεζικός δείκτης Borsa Instanbul Banks Index, ο οποίος αποτελείται από 13 πιστωτικά ιδρύματα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες παρουσιάζει απόδοση 20% χαμηλότερη από τον γενικό δείκτη Borsa Instanbul 100. Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών υποχώρησαν τον περασμένο Νοέμβριο σε χαμηλά εννέα ετών και έχουν μείνει έως σήμερα σε εκείνα τα επίπεδα. Η αναλογία μετοχικής τιμής/ κερδών (P/E) για τις τουρκικές τράπεζες είναι μόλις 4,9, όταν συνολικά για τις τουρκικές μετοχές είναι 7,6.

    Αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg ότι οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους πιθανότατα θα συνεχιστούν, καθώς περισσότερα δάνεια βρίσκονται κοντά στο να χαρακτηριστούν κόκκινα ή υπό παρακόλουθηση, με αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό των τραπεζών.

    Σε μία πρόσφατη ένδειξη των όσων έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές τράπεζες, η Dogus Ηoldings του δισεκατομμυριούχου Φερίτ Σάχενκ φέρεται να έχει ζητήσει από τους πιστωτές της να αναδιαρθρώσουν δάνεια ύψους έως και 2,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις τραπεζών με την Yildiz Holdings, ιδιοκτήτρια των Godiva Chocolates, για αναχρηματοδότηση χρέους έως και 7 δισ. δολαρίων, ενώ παλεύουν να βρουν λύση με την Otas, η οποία απέτυχε να αποπληρώσει δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων, που έλαβε, για να εξαγοράσει την Turk Telekom.

    arrow