• Δ. Τζανακόπουλος: Δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής.

  Δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής διαβεβαίωσε, για ακόμη μία φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. Απέρριψε δε ως αποκυήματα της φαντασίας σχετικές πληροφορίες, που έχουν δει το φως στη δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

  Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η κυβέρνηση εστιάζει πλέον την προσπάθεια στο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο θέλει να έχει καταλήξει έως τις 27 Απριλίου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παγώματος της μείωσης των συντάξεων από το 2019, είπε ότι όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. «Το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι να καταλήξουμε με τους εταίρους μας για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους η καλύτερη πορεία των εσόδων.

  Δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου

  Όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως είπε, ακόμα και αν τεθεί, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, εφόσον δεν προκύπτει από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μία τέτοια ανάγκη.

  Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά το τέλος του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά, αφού, ειδικά από το 2012 και μετά, έχουν υπάρξει μειώσεις και κατά την άποψη της κυβέρνησης έχει και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.

  Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές, καθώς τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε» όπως είπε.

  Για ΣτΕ

  Ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, που θέλουν το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, καθώς όπως είπε πρόκειται για φήμες. Σε κάθε περίπτωση, είπε, εφόσον υπάρξουν διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, θα τροποποιηθούν, καθώς έτσι λειτουργεί το νομικό σύστημα, ξεκαθάρισε.

  arrow