• Μπαρνιέ: «Αγκάθι» για το Brexit το θέμα της διαχείρισης των συνόρων της Ιρλανδίας.

  Κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας απομένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

  Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι έχει συμφωνηθεί το 75% των ζητημάτων, όμως ακόμα κι αν η Βρετανία και η Ε.Ε. εργάζονται ώστε το Brexit να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019, συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι αποτυχίας όσο μένουν ανεπίλυτα εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό της Ιρλανδίας.

  «Υπάρχουν πάντα ανησυχίες και κίνδυνοι αποτυχίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ, ο οποίος απέκλεισε μία συμφωνία αλά καρτ που επιζητούν κάποιοι στη Βρετανία.

  Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν μια ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών στα ιρλανδικά σύνορα χωρίς την επιστροφή σημείων ελέγχου, που θα αναβίωναν μνήμες από τις τρεις δεκαετίες βίας που τερματίστηκαν κυρίως με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.

  Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τους όποιους τελωνειακούς ελέγχους χρειαστούν μετά το Brexit ενώ το σχέδιο που προτείνεται ως δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε ουσιαστικά να απομονώσει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας από τη βρετανική νήσο.

  Η Βρετανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προστατεύσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε απέρριψε τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην περιοχή.

  «Έχουμε υπάρξει σαφείς ότι θα προστατεύσουμε τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου για το Brexit.

  arrow