• Πρ. Παυλόπουλος: Πυλώνας της φιλίας Ελλάδας – ΗΠΑ το Ίδρυμα Fulbright

  Ως πυλώνα της φιλίας και της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ χαρακτήρισε το Ίδρυμα Fulbright ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 70 ετών λειτουργίας του Προγράμματος στην Ελλάδα.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, της διευθύνουσας συμβούλου του Fulbright, Άρτεμης Α. Ζενέτου, καθώς και πολλών υποτρόφων και αποφοίτων του Ιδρύματος.

  Όπως υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος, το Ίδρυμα Fulbright, έχει αποκτήσει, από τη σύστασή του έως σήμερα, μία μοναδική παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση, καθώς ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών παγκοσμίως, δραστηριοποιούμενο σε περισσότερες από 155 χώρες.

  Σημείωσε ότι η όλη δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbright συμβάλλει, μάλιστα με τα πιο πρόσφορα μέσα, αφενός στην ειρηνική συνύπαρξη κρατών και λαών διά της ανόδου του επιπέδου μόρφωσης και ανάπτυξης, συνακόλουθα, δε, διά της προσπάθειας μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ τους. Αφετέρου, στον διάλογο των πολιτισμών, αποδυναμώνοντας έτσι και τα ιδεολογήματα περί δήθεν «σύγκρουσης των πολιτισμών».

  «Αυτή η διαχρονική δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbright έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα, στους ταραγμένους καιρούς μας και ιδίως στην περιοχή μας, όταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πρέπει να προβληματίζει όλους μας, ως προς τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί» τόνισε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιδρύματος Fulbright, Έλληνες καθηγητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί είχαν και έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα και να παρακολουθήσουν προγράμματα μετεκπαίδευσης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και, με την επιστροφή τους, να μεταφέρουν την εξειδίκευση και επιστημονική γνώση στην Ελλάδα.

  Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι «η εμπειρία τής υποτροφίας Fulbright υπήρξε, για πολλούς Έλληνες καθηγητές και ερευνητές, το έναυσμα για μία μακροχρόνια σχέση ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης με τις ΗΠΑ και για την εδραίωση επιστημονικών συνεργασιών, δίνοντας, με τον τρόπο αυτόν, και την ευκαιρία και σε Αμερικανούς να επισκεφθούν ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα».

  «Είμαι βέβαιος ότι το Ίδρυμα Fulbright έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στη διεθνή κοινότητα, καθώς επίσης και στην κοινή πορεία Ελλάδας και ΗΠΑ, σ’ όλους τους τομείς, τους οποίους καλύπτουν οι πολυσχιδείς του δραστηριότητες» κατέληξε.

  Aπό την πλευρά του, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τα όσα έχει προσφέρει μέχρι στιγμής με τα προγράμματά του το Ίδρυμα Fulbright, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, και ανέφερε ότι σε αυτές τις επτά δεκαετίες το Πρόγραμμα Fulbright μάς βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα η μία χώρα την άλλη και ταυτοχρόνως να εμπλουτίσουμε την ευρύτερη αντίληψή μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

  Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και διεύρυνσης αυτής της σχέσης, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ενίσχυσης των επιστημονικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

  Η κ. Ζενέτου ανέφερε ότι από το 1948 το Ίδρυμα έχει προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα και έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 5.500 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες. Όπως σημείωσε, το Fulbright απασχολεί τους υποτρόφους του σε μία πληθώρα προγραμμάτων και δημιουργεί ευκαιρίες, με στόχο να μεγεθύνει τον αντίκτυπο και την πολλαπλασιαστική δράση των υποτροφιών Fulbright, λειτουργώντας ως νοητή «γέφυρα» και κατ’ επέκταση ως «ελληνοαμερικανική γέφυρα». Ευχαρίστησε, επίσης, θερμά κ. Παυλόπουλο γιατί, όπως τόνισε, είναι ο δεύτερος Έλληνας Πρόεδρος, μετά τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, που άνοιξε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για το Fulbright.

  Η κ. Ζενέτου πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα δώρο φιλοτεχνημένο από μία Ελληνίδα υπότροφο του Ιδρύματος, τη Ζωή Κεραμέα, καθώς και ένα δεύτερο από μία Αμερικανίδα υπότροφο, η οποία, χωρίς να έχει ποτέ επισκεφθεί την Ελλάδα, κατέγραψε την ζωή των κατοίκων των Κυθήρων.

  Κάθε χρόνο χορηγούνται υποτροφίες σε περίπου 60 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες για να σπουδάσουν, να διδάξουν ή να διεξαγάγουν έρευνα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αντιστοίχως. Σημειώνεται, ότι το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει τον τίτλο «τιμής» του αρχαιότερου Προγράμματος Fulbright στην Ευρώπη και του δεύτερου αρχαιότερου -σε συνεχή λειτουργία- στον κόσμο. Η εκτελεστική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βασιλείου της Ελλάδας υπεγράφη στις 23 Απριλίου 1948. Αυτή η διακρατική συμφωνία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών που έγινε γνωστό ως Πρόγραμμα Fulbright.

  arrow

  Δήμος Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης - Απόψεις δημοτών