• Στροφή στα καταφύγια- πιέσεις σε μετοχές,ευρώ και ομόλογα της περιφέρειας

  Να κάμψει τις ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης επιχειρεί ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ωστόσο στις αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση μετά τα στοιχεία της Markit, που έδειξαν ότι το Μάιο η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήταν πιο απότομη των προβλέψεων. Μετοχές, ευρώ και ομόλογα της περιφέρειας βρίσκονται σήμερα υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές, έχοντας σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στην Ιταλία, θέλουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο και αναζητούν καταφύγιο στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων.

  «Στα τέλη του περασμένου έτους είχα πει ότι δεν βλέπω την ανάγκη για νέα παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν βλέπω το λόγο να αλλάξω την άποψή μου» σχολίασε ο κ. Κερέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ περιμένει να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη, καθώς και να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, που παραμένει προς το παρόν σε απόσταση από το στόχο του 2%.

  Κληθείς να σχολιάσει τα οικονομικά σχέδια Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας στην Ιταλία, ο κ. Κερέ απέφυγε τις συγκεκριμένες αναφορές και περιορίστηκε να επισημάνει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

  Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να τερματιστεί το Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ενισχύουν στις αγορές το σενάριο για διατήρησή του έτως το τέλος του έτους. Τοποθετούν δε την αύξηση των επιτοκίων κοντά στον Ιούνιο του 2019.

  Με την ΕΚΤ να αποφεύγει προς το παρόν τη στροφή σε περιοριστική πολιτική, την ώρα που η FED προχωρά κανονικά σε αυξήσεις επιτοκίων, το ευρώ παραμένει σταθερά σε τροχιά υποτίμησης έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Σήμερα υποχωρεί περίπου 0,6%, με την ισοτιμία στο 1,1706 δολάριο ανά ευρώ.

  Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει πτώση 1%, με τις ιταλικές και τις γερμανικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε επίπεδο κλάδων «βουτιά» 2,8% κάνει εκείνος του πετρελαίου- φυσικού αερίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και 20 μήνες. Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,9% στα 79 δολάρια το βαρέλι, αν και παραμένει περίπου 65% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

  Στο Μιλάνο εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο FTSE MIB υποχωρεί 1,7%, με τους τραπεζικούς τίτλους να δέχονται νέο σφυροκόπημα. Στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση σχεδόν 1,5%, ενώ σε ποσοστό 1,2% υποχωρεί ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Λονδίνο οι πιέσεις είναι σαφώς μικρότερες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,6%, καθώς οι βρετανικές μετοχές βρίσκουν ισχυρό στήριγμα… στην «αδύναμη» στερλίνα.

  Στην αγορά κρατικού χρέους οι γερμανικοί τίτλοι συγκεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι ιταλικοί συνεχίζουν να έχουν ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή. Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, με άνοδο εννέα μονάδων βάσης, επιστρέφει σήμερα στο 2,41%, την ώρα που εκείνη του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί πέντε μονάδες, στο 0,5%.

  Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας διαμορφώνεται στο 4,42%, ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

  arrow